• 4

Stigle prve cene za domaće planine ove sezone: Negde su apartmani na popustu do 25%, druge bolje da ne gledate

Iako je do pre nekoliko godina bilo gotovo nemoguće naći apartman oko novogodišnjih praznika po ceni manjoj od 30 evra, sada na Zlatiboru, baš u tom periodu, možete bukirati stan za 18 evra dnevno

  • 4
planina, skijanje

Foto: Freepik

UN procenjuje da će globalni turizam zabeležiti štetu od čak bilion dolara zbog pandemije, ipak, na mikro (lokalnom) planu - neke zemlje su "oživele" i uspele da "poguraju" domaći turizam. Srbija je među njima.

Naime, iako se ove godine putovalo dosta više nego 2020, pandemijska godina nam je otkrila mnogo prirodnih lepota naše zemlje, pa su mnogi odlučili da joj ostanu verni i tokom ovosezonskih praznika/odmora.

Sve smo bliže zimi, što znači da već tragamo za smeštajem na popularnim domaćim planinama poput Zlatibora, Zlatara, Tare, Kopaonika, Stare planine, Goča, Divčibara itd. Spisak je dugačak.

Prema su, kako smo pisali sredinom meseca, mnogi naši građani odustali od gradnje brvnara (zbog poskupljenja materijala i problema s pronalaženjem majstora u zadatom vremenskom okviru) - to svakako ne znači da ih ne traže za iznajmljivanje.

Ono što možemo da primetimo, jeste da neke naše planine ove sezone nude popuste na smeštaj - do čak 25 odsto. Možda su vlasnici apartmana želeli da ostanu konkurentni, u odnosu na popularna ski mesta u Austriji, Italiji ili Francuskoj, ali treba imati u vidu da su te države uvele strože mere, baš nedavno. Konkretno u Austriji, na snazi je rigorozan karantin.

Sve u svemu, neki sajtovi reklamiraju apartmane na Zlatiboru - "već od 12 evra po danu", dok se cifre oko 28. decembra, dakle, uoči Nove godine - kreću na nivou od 20-ak do 45 evra, u proseku. Svakako, moguće je naći skuplje varijante, ali i jeftinije. Izdaje se stan za tri osobe, u naselju Rujno, za 18 evra.

Iako je do pre nekoliko godina bilo gotovo nemoguće naći apartman oko novogodišnjih praznika po ceni manjoj od 30 evra, ovo sporadično smanjenje cene treba posmatrati i fenomenološki. Zlatibor se neprestano gradi, bageri okupiraju lice maltene tokom cele godine, i svaki put kada dođete - uočite neku novu zgradu.

Zlatibor

Zlatibor / Foto: RINA

Drugim rečima, planina je postala grad, a konkurencija je ogromna. Mnogo investitora, mnogo privatnih vlasnika, te treba ostati "u igri", ostati konkurentan. Stoga, ne čudi što cene idu nadole, svuda gde vlasnici apartmana smatraju da će im oborene cifre dovesti više mušterija. I Kopaonik je u međuvremenu, tačnije od prošle zimske sezone, dobio još jedan hotel.

Osim toga, masovno se kupuju apartmani zarad izdavanja. Štaviše, nije retkost da vlasnici stanova na planini odsednu u hotelu, a ne u svom stanu, jer ga izdaju tokom cele godine. Ako, recimo, planirate da provedete odmor od 1. do 7. decembra ove godine na Kopaoniku, za novi luksuzni hotel moraćete da izdvojite više od 85.000 dinara, za dve osobe i šest noćenja.

S druge strane, možete naći i apartman u istom periodu za 25.000 ili nepunih 30.000 dinara. Ima i ponuda za 400 do 500 evra za sedam dan u prvom delu decembra, što znači da noćenje u takvim stanovima košta oko 70, 80 evra. Podsećamo vas i na priču o tome da li se više isplati kupiti i izdavati stan na Zlatiboru ili u Beogradu, ali i na cene u restoranima na Kopaoniku.

Nasuprot ovim planinama koje primarno mogu da se pohvale hotelima i apartmanima, Tara se može dičiti tipičnim planinskim kućama, brvnarama, vikendicama. Prema oglasima s jednom domaćeg sajta, cene idu od 600 do 2.400 dinara za dnevno iznajmljivanje kuće na ovoj planini, a prosek je 1.700/1.800 dinara.

tara

Tara / Foto: Ivan Strahinić

Posebnu pažnju nam je privukla brvnara napravljena od prirodnih materijala, istovremeno luksuzna i etno, prostrana, na dva nivoa, pri čemu je veći deo u staklu. Nalazi se u delu Zaovine, prima 2 do 6 gostiju, ima kamin na drva, podno grejanje na struju, zatim toplu kadu (hot tub), lociranu usred netaknute prirode sa pogledom na jezero.

Ovakvo zadovoljstvo košta od 2.000 dinara.

Stara planina ove sezone nudi vile koje koštaju od 10 evra dnevno, po osobi, a ima i onih koje se izdaju za 25 do 70 evra. Pritom, u mnogima oglasima piše da je cena "stvar dogovora". Ako vas privlače Divčibare, cene koje nalazimo na sajtu airbnb.com - idu od 30, preko 50, pa do skoro 75 evra po noćenju, ali imajte u vidu da bolje dogovore možete postići ako idete po preporuci.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta reci

    1. decembar 2021 | 22:55

    Mafija i bahatost su unistili nas turizam. Godinama sam iso na Zlatiboru sa familijom, od kad su dosli ovi sto vole da pucaju iz CG to vise nije zlatibor, to je gnezdo mafijasa postalo, a isto tako i izgradnja nelegalna to oni isti iz CG uzimaju nam novac peru pare i odnose u CG, mi smo sa njima u totalnom gubitku, al i to se moze resiti al ne sa ovim predsednikom jer on je njihov zet, udariti samo poreskom politikom mozemo to dovesti u Red. Tako je puko i AL CAPONE nisu njega ubili . Srbi rasvestite se

  • Danijel

    1. decembar 2021 | 22:45

    Divčibare nisu planina.

  • Lič

    5. decembar 2021 | 08:06

    Ove cene su ludilo. Posle se pitaju zašto nema turista.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>