Pasta 1.200 dinara, tri kafe kao ručak u Beogradu: Potencijal domaće planine prate i jake cene

Prelepa domaća planina Kopaonik ima ogroman potencijal koji su prepoznali mnogi investitori, ali i posetioci. Ipak, poznato je da je više "rezervisana" za one s dubljim džepom.
Ne samo kada je reč o cenama smeštaja, mada su na Kopaoniku svoje mesto našli najelitniji hoteli, već i kada je reč o cenama hrane i pića u restoranima/kafićima.
Trenutno se ubrzano gradi, i mnogi delovi oko centra deluju "nedovršeno", zapravo, ne deluje da će nekim objektima u procesu gradnje - uskoro doći kraj. S druge strane, i dalje ima trošnijih, planinskih kuća A-forme.
Klijentela koja boravi na Kopaoniku je raznovrsna u leto, dok zimi dominiraju skijaši, mahom jače platežne moći, koji su spremni da daju i do nekoliko hiljada evra za 7 dana na ovoj planini - kada se obračunaju svi troškovi.
Prema rečima nekih stranih ulagača, Kopaonik ima potencijal kao malo koja srpska lokacija - upravo zbog izgrađene reputacije, vrhunskih ski staza, ali i prelepe, divlje prirode.

Po dobrom starom zakonu ponude i potražnje, cene na najvećem planinskom masivu koji Srbija ima - godinama unazad idu naviše. Slična je priča i sa Zlatiborom.
Cene stanova na ovim planinama mogu da pariraju onima u srpskoj prestonici, što je bilo nezamislivo 10 ili 20 godina ranije. Ipak, sve je više domaćih i stranih turista koji kupuju apartmane.
Pasta skuplja bar 30% nego u Beogradu
Namena nije samo lične prirode, već i izdavanje, budući da ono može dobro da se naplati, posebno u sezoni.
Ali, ako recimo odlučite da se hranite napolju, dok boravite na Kopaoniku, budite spremni na jače cene. Porcije su obilne, usluga prijatna, ponuda raznovrsna: od domaće hrane, preko italijanskih jela pa do burgera, ali su i cene dosta više u odnosu na beogradske.
U samom centru i oko njega ima svega nekoliko restorana, a cene su slične: pasta u proseku košta 1.100 do 1.200 dinara, zavisno od toga da li je s mesom, samo s povrćem ili, možda, s plodovima mora. Slične su cene i za rižoto, dok biftek optimalno košta oko 2.000 dinara.

Poređenja radi, špagete u Beogradu, u boljem restoranu, koštaju prosečno 700-800 dinara, kao i ostala italijanska jela. Isto tako, cene kafe su u istom, ako ne i višem rangu nego u Beogradu. Ta priča nije nova, ali se čini da cene rastu iz godine u godinu - kako Kopaonik, Zlatibor i neka druga mesta dobijaju više na značaju.
Poslastice u restoranima su oko 400, 500 dinara, a uglavnom je reč o "standardnim" kolačima.
Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?
(Telegraf Biznis/B.Đ.)
Video: Nikolić: Ubuduće će transakcija biti merena sekundama, naknade će biti znatno povoljnije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Zoki
Pa onda je bolje da ja i zena u svom aranzmanu odemo 7 dana Ljubljana-Trst-Venecija-Firenca. Kapuvuno je 1.30€ a smestaj ima pristojan za 30€ za dvoje. Pica je 5-8€. A uzivanje i sadrzaj neverovatan. Kome treba glupi Kopaonik.
Podelite komentar
Aleksandar
To se lako rešava. Zaobići ih u širokom krugu. Takođe proveriti poreklo imovine vlasnika.
Podelite komentar
samo iskreno
I onda letujte u Srbiji niko nije lud
Podelite komentar