• 0

U jednoj od najstabilnijih država struja značajno poskupela: Evo koliko je sada megavat-sat

Skok cene stručnjaci pripisuju poskupljenju energenata u centralnoj Evropi

  • 0
struja, lampa, sijalica

Foto: Freepik

Cena električne energije u Finskoj premašila je 400 evra po megavat-satu (MWh) ove nedelje, u kojoj je, inače, zabeležen i vrhunac potrošnje, pokazuju podaci sa berze "Nord Pul".

Najviša cena je registrovana u ponedeljak, 29. novembra, od čak 422 evra po MWh, uključujući porez, što je za oko pet puta više nego pre godinu dana.

Finska je energetski zavisna, pri čemu joj oko 10 posto električne energije isporučuje Rusija, prenosi RT. Skok cene struje stručnjaci pripisuju poskupljenju energenata u centralnoj Evropi, u kojoj se velika količina električne energije proizvodi iz prirodnog gasa, čija je cena znatno porasla.

Oni kažu da će struja u Finskoj verovatno ostati skupa do leta iduće godine, kada se očekuje da će nuklearna elektrana Olkiluoto 3 postati operativna. Cena januarskih fjučersa gasa na berzi TTF u Holandiji premašila je u utorak 1.170 dolara za hiljadu kubnih metara, odnosno 100 evra po MWh.

Prema podacima finske elektromreže Fingrid, uvoz električne energije iz Rusije činio je 10 odsto potrošnje struje u toj zemlji u periodu januar-septembar 2021.

Prosečna cena ruske struje iznosila je 57,98 evra po MWh, a tamošnja energetska kompanija, Inter RAO, saopštila je prošle nedelje da najveći deo njenog izvoza električne energije ide upravo u Finsku (37%), u baltičke zemlje (23%) i u Kinu (18%), dodaje RT.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>