• 0

Kako je Tel Aviv pretekao Pariz, Njujork, Hongkong? Najbrži tempo inflacije u 5 godina

Početkom novembra, izraelski šekel je porastao 4% u odnosu na američki dolar na nivou 2021.

  • 0
tel aviv

Foto: Pixabay

Tel Aviv (Izrael) je sada najskuplji grad na svetu za život, prema podacima dvogodišnjeg izveštaja Economist Intelligence Unit (EIU).

O tome su juče izvestili gotovo svi svetski mediji, posebno što je u pitanju priličan skok na listi najskupljih gradova. Naime, izraelski grad je ove godine prvi put ikada na vrhu EIU-ovog svetskog indeksa troškova života, a prošle godine se našao na 5. mestu.

EIU korporacija je saopštila da je Tel Aviv porastao na rang listi uglavnom zato što je izraelska valuta, šekel, porasla, "za razliku od dolara, podstaknuta uspešnim uvođenjem vakcine protiv kovida-19 u Izraelu".

Ta zemlja je imala jedan od najbržih programa vakcinacije protiv korone na svetu. Prema podacima iz Our World in Data, 62% stanovništva Izraela je u potpunosti vakcinisano, do ponedeljka, prenosi CNBC.

Početkom novembra, izraelski šekel je porastao 4% u odnosu na američki dolar od početka godine, prema Rojtersu, ali je od tada smanjio te dobitke.

Otprilike desetina robe je poskupela u Tel Avivu, navodi se u najnovijem istraživanju EIU, koji je analizirao cene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada. U širem smislu, cene su do septembra 2021, u lokalnoj valuti, u Tel Avivu, skočile 3,5%, u odnosu na prethodnu godinu.

Rečeno je da ovo predstavlja najbrži tempo inflacije prema ovom indeksu, u poslednjih pet godina. Problemi u lancu snabdevanja, fluktuacije kurseva valuta i promene u potražnji potrošača - doveli su do porasta cena robe, saopšteno je. Najveći rast troškova zabeležio je transport, pri čemu je cena benzina po litru u proseku porasla za 21 odsto u 2021. godini, pokazalo je istraživanje.

Francuska prestonica, Pariz, pala je na drugo mesto na rang listi najskupljih gradova, zajedno sa Singapurom. Rim (Italija) je zabeležio najveći pad na rang listi, zahvaljujući naglom padu cena namirnica i odeće, a evo kako lista dalje izgleda:

Tel Aviv, Pariz, Singapur, Cirih, Hongkong, Njujork, Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>