• 3

Žene u Srbiji više koriste internet, a manje od 15% zarađuje u IT sektoru

Žene preduzetnice teže konstantnom usavršavanju, a jedan od ciljeva na tom putu je i digitalno opismenjavanje

 • 3
Digitalna pismetnost

Foto: digitalnapismenost.net

- Ne opstaju samo najjače vrste, kao ni najinteligentnije. Opstaju samo one koje su spremne da se prilagode promenama - rekao je davno Čarls Darvin, a tom mantrom se vode i žene preduzetnice koje se zalažu za digitalno opismenjavanje.

Digitalna pismenost podrazumeva sposobnost pronalaženja, analizu, procenu, stvaranje i prenos informacija u digitalnom formatu, i Srbija se razvija na tom putu, ali još uvek nedovoljno.

Naime, aktuelni podatak je da je oko trećine stanovništva u Srbiji funkcionalno nepismeno, dok činjenica da gotovo 80% stanovnika Srbije ima pristup internetu - istovremeno je zabrinjavajuća i alarmantna.

Ono što je dodatno poražavajuće jeste fakat da, uprkos tome što su žene češće korisnici interneta, procenat žena koje svoje zarade ostvaruju u IT sektoru na teritoriji Republike Srbije - iznosi manje od 15%.

Tim povodom kreirana je onlajn platforma, sa ciljem da se ovaj procenat barem udvostruči. Reč je o projektu koji podrazumeva 15 onlajn lekcija na srpskom jeziku koje će upoznati korisnike sa osnovama grafičkog dizajna, web dizajna i digitalnog marketinga.

Video: Posle 8 godina napustila poziciju generalnog menadžera i započela sopstveni biznis

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Botox

  2. decembar 2021 | 19:55

  Zene srbije su ne sve izvinjavam se dobrim zenama ,al mahom ove mlade neradnice, botoxice, ako moze da neradi a zaradi da se skine i okine al i to ima cenu. Ko se ozeni najbolje ce da oseti i vidi , ne nasedajte na Vucicevih 300,000 dinara i brak je postao opasan.

  6
  3

  Podelite komentar

 • Rialiti

  3. decembar 2021 | 09:09

  Pa ima jos zanimanja osim "IT strucnjaka" a vezano je za internet. Evo gde se samo slikaju i zaradjuju vise od "IT strucnjaka": Tik tok, Only fans, Facebook, Youtube, XXX, sajtovi za upoznavanje i td.

  2
  1

  Podelite komentar

 • Matija

  2. decembar 2021 | 20:14

  Netačno moja devojka ima fenomenalnu platu .

  2
  1

  Podelite komentar