• 0

Nove digitalna era je počela – važno je biti deo trendova u modernom digitalnom svetu

Dvadeset i prva po redu Sinergija, najveća regionalna ICT i biznis konferencija, završila je svoj drugi konferencijski dan sa odličnim odzivom publike. Tokom dva dana konferenciju je pratilo gotovo 2000 učesnika što nesumnjivo svedoči o tradicionalno velikom interesovanju za teme nastavka digitalne ere u Srbiji

  • 0
Sinergija 21

Foto: Promo

-Svedoci smo pomeranja iz ere mobilne komunikacije i Cloud-a u eru sveprisutnog kompjuting-a i ambijentalne inteligencije. Era u kojoj će se desiti više digitalizacije u 10 godina, nego u prethodnih 40. U toj digitalnoj trci vodiće oni koji već koriste snagu Cloud servisa - naveo je na otvaranju konferencije Milan Gospić, direktor kompanije Microsoft u Srbiji.

Ovogodišnja Sinergija 21 "Digital Hotspot" imala je centralni Biznis i IT segment, koja je u centar dešavanja stavila pitanje perspektive Srbije kao "Digital Hotspot" središta u regionu i IT industrije Srbije kao glavnog pokretača ove ideje, ali i razvoj regiona uopšte kad je u pitanju IT industrija, na koji način se savremeno upravlja podacima i šta nas to očekuje u sveri poslovanja, a što će digitalizacija dalje doneti.

Milan Gospić, Microsoft Srbija,Sinergija 21

Foto: Printscreen

Prvi dan konferencije je kroz osmočasovni program na pomenute teme ponudio veoma zanimljiva i kvalitetna izlaganja predstavnika kompanije Microsoft, ali i domaćih stručnjaka. U centralnom Biznis i IT segmentu, kroz 10 različitih sesija, publici se obratilo 20 govornika među kojima su bili i predstavnici državnih institucija, njegova ekselencija ambasador Amerike u Srbiji Entoni Godfri, mnogi istaknuti ekonomisti, IT stručnjaci iz zemlje i sveta, kao i lokalni – regionalni preduzetnici, koji su predstavili svoja iskustva i mogućnosti uticaja koji IT industrija nudi u rešavanju postojeće ekonomske krize, kao i buduće korake u razvoju struke.

-Srbija je kroz saradnju sa američkim kompanijama ostvarila veliki uspeh u domenu digitalizacije, taj sektor je umnogome doprineo privrednom rastu zemlje - poručio je učesnicima ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri, i dodao da su primeri toga E-uprava, cloud servisi, regionalni tehnološki centar, pospešivanje IT bezbednosti i rad na digitalizaciji zdravstva i prosvete.

Kako su istakli učesnici centralnog panela, IT sektor konstantno raste, uz uvek prisutne izazove, a time i potražnja za kadrovima. Naveli su takođe, da važan oslonac treba da bude saradnja države i IT kompanija, koja treba samo da nastavi da se razvija na osnovu koje će Srbija moći da iskoristi svoju perspektivu i pozicionira se kao Digital Hotspot čitavog regiona.

-Nekada ste jasno mogli da razdvojite IT kompaniju od neke iz druge sfere, a sada svaka uspešna kompanija ima svoj IT sektor ili može da se podvede pod IT kompaniju. Zato mi koji smo to oduvek bili moramo da imamo jasnu viziju za naredni period i da uvek tragamo za dopunskim znanjima i edukujemo svoje softverske inženjere - istakao je Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade Group i u nastavku pohvalio dosadašnje zalaganje države u razvoju IT sektora.

Sinergija 21

Foto: Printscreen

-Data centar u Kragujevcu, predstavlja temelj savremenog upravljanja podacima i elektronske usluge u hibridnom načinu rada za građane u okviru Pametne Srbije - Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Panel diskusija na temu Startup-ambicije u domenu veštačke inteligencije u kome su učestvovali Davor Sakač, TS Venture Fond; Dubravko Ćulibrk, Institut za veštačku inteligenciju; Vladimir Banić, Informatika i Marko Marjanović, Microsoft, odgovorila je na pitanje zašto Srbiji nedostaju Unicorni kojih u okruženju već ima, kakav je pogled Venture fondova na AI i koja je uloga državnog AI Instituta.

-Mnoge kompanije u regionu koriste inovacije, ne samo da bi odgovorile na krizu, već da bi iz iste izašle jače, efikasnije i često sa naprednijim poslovnim modelima koji će pospešiti njihov rast u budućnosti. Zbog toga jednako volim da spominjem Srbiju kao "Digital Hotspot" jer smo svi svesni činjenice da je dosta inovacija poteklo iz Srbije, a to je veliki pokazatelj koliko je važno usredsrediti se na ljude koji znaju da primene inovacije i brzo ostvare korist i uspeh zahvaljujući njima, naveo je tokom svog izlaganja Alfredo Giannattasio, v.d. generalnog direktora Microsofta za region od 24 zemlje kome pripada i Srbija.

U tehničkom delu programa prvog i drugog dana konferencije, na 50 predavanja učestvovalo je 59 predavača, koja su registrovani učesnici konferencije mogli da prate na nekoliko paralelnih Teams kanala. Predavači i teme koje su kandidovali i izabrali kao najinteresantnije pokazuju veliko interesovanje za korišćenje Cloud tehnologije. Neki od fokusa su migracija i rad u hibridnom okruženju, koji korisnicima omogućava da postepeno i fazno prelaze u modernu Cloud infrastrukturu - "tu Microsoft svojim alatima pruža mnoge pogodnosti jer korisnici mogu da koriste ne samo infrastrukturu u Cloud-u već i i veliki broj već gotovih Microsoft servisa“, naveo Aleksandar Totović, jedan od članova programskog odbora tehničkog dela konferencije Sinergija 21.

Konferencija je ove godine po drugi put organizovana u online formatu, ali nisu izostali interaktivni segmenti konferencije, te su učesnici izuzetno posećenih tehničkih predavanja, aktivno učestvovali postavljajući pitanja predavačima kroz Microsoft Teams platformu.

Pokrovitelj konferencije je tradicionalno kompanija Microsoft, institucionalni partner eUprava, generalni sponzori Comtrade, Crayon i Informatika, zlatni sponzor je kompanija Veeam, dok je srebrni MainStream, skilling partner Semos Education, ostali partneri KimTec i Beterna, tehnički su Awesome7 i Tarabica, dok su pokrovitelji AI panela, Serbian AI society i Wondefrland AI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>