• 0

Nova atrakcija za mlade, ambiciozne radnike: Hrle u ovu državu, troškovi života još uvek niski

Godinama unazad dominiraju gradovi poput Njujorka i San Franciska, ali možda je došlo vreme da se to promeni

  • 0
Arkanzas

Arkanzas / Foto: Shutterstock

Kako je Telegraf Biznis svojevremeno pisao, američka država Teksas, s gradom Ostin, pretenduje da "zameni" Kaliforniju, odnosno San Francisko i čuvenu Silicijumsku dolinu.

Zapravo, sve je krenulo onog momenta kada je kompanija za e-vozila, Tesla, najavila preseljenje u Teksas, jer im je "srce" tehnoloških kompanija - preskupo.

O tome koliko je život u tom delu Amerike skup govori i činjenica da su neki giganti, poput Fejsbuka, rekli da će smanjiti plate zaposlenima koji odluče da rade od kuće, jer su troškovi života i rada u Silicijumskoj dolini nemerljivi s ostatkom države.

Ali, Teksas nije jedini "kandidat" koji bi Kaliforniju mogao da svrgne s trona u svetu biznisa i IT-ja.

Blumberg ovih dana piše da ambiciozni mladi maturanti traže pristupačne kuće, za građenje porodice i karijere, u državi Arkanzas. U pitanju je američka država koja je decenijama bila na ivici Divljeg zapada. Delom SAD smatra se od 1836. godine.

Godinama unazad dominiraju gradovi poput Njujorka i San Franciska, barem kod onih koji žele da postignu uspeh i izmeste se nabolje iz svoje svakodnevice, ali su ove metropole vremenom ujedno postale i preskupe za život, a često je u njima i nemoguće naći (pristojan) stan.

Jedno rešenje je bilo preseljenje u naselja sa nižim troškovima, što je dodatno povećalo kirije i cene kuća, jer je došlo do masovnije potražnje. Drugi su se preselili u mesta povoljnija za život, ali akumulirani uticaj migracije se nastavlja. Promene su posebno bile ubrzane tokom pandemije.

Da li je Amerika i dalje obećana zemlja?

Foto: Shutterstock

Zapravo, došlo je do preokreta i u pogledu Ostina, i to za samo nekoliko meseci od priče kako postaje "idealna baza" za radnike. Sada je, navodi se u tekstu Blumberga, "manje pristupačan i verovatno preskup za ono što nudi".

Region koji bi mogao da privuče mlade, ambicizone ljude je upravo metropolitansko područje Northwest Arkansas.

Video: Broj radnika u IT industriji skočiće 3 puta: Direktor Microsoft-a u Srbiji o najtraženijem zanimanju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>