• 0

Oštar pad narudžbina ili "preuveličano tumačenje": Šta se dešava s evropskim fabrikama?

Domaća tražnja je, s druge strane, porasla u oktobru za 3,4 posto.

  • 0
fabrika

Foto: Freepik

Nemačke fabrike su zabeležile oštar pad narudžbina u oktobru, zbog znatno manje potražnje iz zemalja van evrozone, pokazuju današnji zvanični statistički podaci.

Ministarstvo privrede je saopštilo da su porudžbine pale za 6,9 odsto u odnosu na septembar, što je drugi najveći pad u poslednja tri meseca. U avgustu su narudžbine pale za 8,8 procenata, dok su u septembru registrovale porast za 1,8 odsto, prenosi agencija AP.

Fabričke narudžbine su važan pokazatelj snage nemačke ekonomije. Najnoviji podaci dolaze u vreme slabljenja poslovnog poverenja domaćih privrednika, zbog kontinuiranih problema s uskim grlima u lancu snabdevanja i ponovnog rasplamsavanja zaraze virusa korona.

Potražnja za investicionim dobrima, kao što su fabričke mašine, pala je u oktobru za 10,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Ukupni podaci pokazuju da su se porudžbine iz zemalja izvan 19-članog monetarnog bloka stropoštale za 18,1 procenat, dok je potražnja nemačkih partnera iz evrozone opala za 3,2 odsto. Domaća tražnja je, s druge strane, porasla u oktobru za 3,4 posto.

Ministarstvo privrede je navelo da su ukupne porudžbine bile za 1,0 procenat manje nego u istom mesecu 2020, dodajući da je ovaj indeks trenutno volatilan i da najnovija dešavanja "ne treba preuveličano tumačiti". U saopštenju je precizirano da, ako se izuzmu masovne porudžbine, onda pad narudžbina iznosi samo 1,8 odsto na mesečnom nivou.

Video: Serija Squid game dobila svoj kafić: Kako je popularna serija postala hit na tržištu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke