• 2

Rekordna potrošnja država EU za odbranu: Najviši iznos u 15 godina

Pri kupovini vojne opreme prošle godine, vlade EU su uglavnom same sklapale ugovore

  • 2
Brisel, Evropska Unija

Brisel / Foto: Shutetrstock

Države Evropske unije potrošile su skoro 200 milijardi evra na odbranu u 2020. godini, najviše otkako je 2006. počela da se vodi ta evidencija, ali su zajednička ulaganja vlada u ovoj oblasti pala, objavila je danas Evropska odbrambena agencija (EDA).

Ova agencija EU, koja pomaže zemljama evropskog bloka razvoj njihove vojne moći, saopštila je da je ukupna potrošnja zemalja članica, sa izuzetkom Danske koja je odlučila da ne učesvtuje u vojnim projektima EU, dostigla 198 milijardi evra, što je povećanje od 5% u odnosu na 2019, prenosi Rojters.

Rashodi za odbranu iznosili su 1,5 odsto ekonomske proizvodnje 26 država EU, što je dobrodošao iznos za NATO alijansu predvođenu Sjedinjenim Državama, koje su tražile od svojih saveznika da vojna potrošnja iznosi dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Većina članica EU je deo NATO-a, ali žele da budu u mogućnosti da deluju nezavisno od Sjedinjenih Država kada je to potrebno. Zagovornici jačanja odbrambene snage EU kažu da su tome doprineli brojni razlozi - izlazak Britanije iz bloka, prioriteti politike bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" i slabost država na evropskim granicama.

Međutim, izveštaj EDA pokazuje pad kooperativne potrošnje uprkos vojnom sporazumu EU potpisanom krajem 2017. godine, sa ciljem da se udruže resursi i okonča rivalstvo između nacionalnih industrija.

Prema podacima iz izveštaja, zajedničke nabavke opreme su pale za 13 odsto u odnosu na 2019. godinu, na 4,1 milijardu evra, što je treća najniža vrednost u evidenciji agencije.

Pri kupovini vojne opreme prošle godine, vlade EU su uglavnom same sklapale ugovore, ignorišući obavezu preuzetu paktom iz 2017. godine - da se nešto više od trećine takvih nabavki obavlja zajedno sa drugim članicama Unije.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    6. decembar 2021 | 13:46

    Naterace vas Kina i Rusija da bankrotirate. Sve i jedna drzava EU je u minusu od 50 milijardi do 1.5 triliona (Nemacka, Francuska, Italija, Spanija...). Koga interesuje moze naci na Google uzivo stanje svih zemalja clanica EU.

  • Nikolas

    6. decembar 2021 | 16:48

    UZALUD TROSE NOVCE !!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>