• 1

Racije širom Nemačke zbog trgovine radnicima sa Balkana: Pravili lažne lične karte, slali u logističke firme

Osumnjičeni su navodno upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Nemačkoj

  • 1
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Olaf Šolc, koji je danas u Bundestagu izabran za novog kancelara, svojim prizemnim stavom se, kako ocenjuje agencija Rojters, pozicionirao kao prirodan naslednik Angele Merkel, a prvog dana njegovog mandata, nemačka policija i carinici sproveli su više desetina racija širom zemlje kako bi suzbili navodnu trgovinu privremenim radnicima koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, među kojima su i zemlje Balkana.

Federalna policija u Berlinu objavila je na Tviteru da su racije počele u sedam sati ujutru, i da su policajci pretraživali kuće i preduzeća, fokusirajući se na nemačku prestonicu i pokrajinu Brandenburg, ali i na prostorije u Bremenu i Donjoj Saksoniji, prenosi agencija AP.

Oko 1.000 policajaca je bilo uključeno u racije i istragu koja se vodi protiv 20 osoba osumnjičenih za umešanost u navodno falsifikovanje dokumenata o državljanstvu EU i smeštanje radnika u velike logističke kompanije. Imena osumnjičenih i kompanija takođe nisu objavljena u skladu sa nemačkim pravilima o privatnosti.

Osumnjičeni su navodno upravljali mrežom agencija za privremeno zapošljavanje na Balkanu i u Nemačkoj, uključujući fiktivnim kompanijama.

Preko ovih kompanija, osumnjičeni su zatim, navodno, radnike iz zemalja koje nisu članice EU predstavljali kao državljane EU, koristeći falsifikovane lične dokumente i stavljali su ih u velike nemačke logističke kompanije. Novac koji su ove kompanije tada isplaćivale kao plate za privremene radnike zadržali su osumnjičeni.

Šolc predvodi trojnu koaliciju

Novi kancelar Šolc će predvoditi trojnu vladajuću koaliciju na saveznom nivou, zajedno sa Zelenima koji podržavaju potrošnju i fiskalno-konzervativnijim libertarijanskom Slobodarskom strankom (FDP).

On je, prema oceni Rojtersa, iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar Socijaldemokratske partije od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržista rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom. Kao ministar rada, od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, Šolc se zalagao za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

Na evropskom nivou, blisko je sarađivao sa Francuskom i ubedio Merkelovu da podrži Evropski fond za oporavak vredan 800 milijardi evra, u nastojanju da pomogne zemljama članicama koje su najteže pogođene pandemijom.

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    8. decembar 2021 | 17:32

    A ovde se neki vise brinu za vijetnamce nego za nase ljude koji i u svojoj zemlji nemaju nikakva prava kod privatnika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>