• 0
 ≫ 

Zaboravljena istorija: Šta je bila i gde je danas kragujevačka vojna fabrika

 ≫ 

U najstarijem sačuvanom delu vojne fabrike koja se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje, muzeju Stara livnica, nalazi se zbirka od skoro 6.000 predmeta

  • 0
Zastava oruzje Foto: Zastava oružje

Izložba „Zaboravljena istorija“, u organizaciji fabrike „Zastava oružje“, kompanije „Zastava Arms USA“ i „Halyard Mission“ fondacije, otvorena je u muzeju Stara livnica u Kragujevcu.

Generalni direktor „Zastava oružja“ Mladen Petković istakao je da je izložba posvećena dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata.

“Ovom prilikom prikazaćemo zajedničku istoriju dve savezničke države koje obeležavaju 140 godina diplomatskih odnosa”, rekao je on.

Kako je naveo, u najstarijem sačuvanom delu vojne fabrike koja se nalazi u sastavu fabrike Zastava oružje, muzeju Stara livnica, nalazi se zbirka od skoro 6.000 predmeta koja prati istorijat kragujevačke vojne fabrike. Pored toga, u muzeju se nalazi postavka napravljena od 66.000 LEGO kockica sa motivom postera “Spasimo Srbiju, našeg saveznika” kojim je tokom Velikog rata promovisana pomoć Srbiji i angažovanje Srpskih dobrovoljaca.

“Promovisanje solidarnosti i saradnje zajednički je cilj Zastava oružja, Zastava Arms USA i Halijard fondacije. Kao rezultat dobre saradnje, ove godine potpisali smo jedan od najvećih ugovora, možda u celoj namenskoj industriji, za izvoz proizvoda na zahtevno američko tržište”, podvukao je on.

Petković je objasnio da je u pitanju ugovor vredan 234 miliona dolara, kojim je obezbeđena poslovna stabilnost preduzeća, kontinuirana proizvodnja u narednih šest godina i siguran posao za 2.500 radnika. Direktor „Zastava arms USA“, koja je ekskluzivni predstavnik kragujevačke fabrike u SAD Ranko Ristić, rekao je da je ugovor o njihovoj saradnji potpisan 2018. godine, a da su 2021. godine „oboreni svi rekordi“ potpisivanjem najvećeg ugovora u istoriji fabrike u Kragujevcu.

„U Americi smo postali firma sa najboljim kvalitetom oružja koje je zasnovano na toj kalašnjikov platformi, gde Zastava oružje ima veliku tradiciju“, rekao je Ristić. Zamenik šefa misije Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Džon Ginkl, istakao je da je to njegova prva zvanična poseta.

“Ovde sam da doprinesem svečanom otvaranju izložbe „Zaboravljena istorija“. Istorija naše saradnje nije se tu zaustavila. Ona se nastavlja i danas”, rekao je on.

Predsednik fondacije „Halyard Mission“ Džon Kapelo, istakao je značaj izložbe i spremnost da u narednom period učestvuje u promociji srpsko – američke istorije ali i humanitarnim akcijama. Ekskluzivni distributer proizvoda Zastava oružja na američkom tržištu „Zastava arms USA“, kao strateški partner fondacije „Halyard Mission“, donirao je humanitarnu pomoć za 10 najugroženijih porodica radnika,„Zastava oružja“, kao i pametne table za tri škole u Kragujevcu.

Video: Potpisali smo najveći ugovor do sada: Zastava oružje slavi 168. godišnjicu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>