• 0

Hrvati odlučili: Da li će se raditi nedeljom, ili neće?

Već su ranije dva puta rušene slične odluke u Hrvatskoj

  • 0
Prodavnica, zatvoreno

Foto: Shutterstock

Neradna nedelja, koja se najavljivala izmenama Zakona o trgovini, ipak se neće uvoditi od početka iduće godine, kako je bilo planirano nacrtom tog novog propisa, piše Jutarnji list.

Nacrt predloga novog Zakona o trgovini, koji je predviđao da će trgovine moći da rade samo 16 nedelja godišnje, prošao je javno savetovanje još 1. avgusta. No konačnog teksta novog izmenjenog zakona još nema u Vladinoj proceduri, a trebalo bi da bude izglasan od 15. decembra, što znači da se do daljnjeg odlaže primena zabrane rada trgovina nedeljom, prenosi Seebiz.

- Nakon sprovedene javen rasprave, još se razmatraju i analiziraju primedbe i predlozi koji su pristigli u velikom broju te su u toku konsultacije sa svim uključenima u ovaj proces. Činjenica jeste da postupak malo duže traje, no nužan je sveobuhvatan pristup kako bi se u postupak donošenja uputio predlog zakona koji će u najvećoj mogućoj meri adresirati zaštitu interesa radnika i poslodavaca, vodeći računa o ustavnim odredbama i dosadašnjim odlukama Ustavnog suda o sličnim zakonodavnim rešenjima, poručuju iz Ministarstva ekonomije i održivog razvoja Hrvatske.

Na e-savetovanje stigle su ukupno 73 primedbe na predlog Zakona.

Ustavni sud Hrvatske već je dva puta rušio zakone koji su definisali neradnu nedelju u trgovini, 2004. i 2009. U obrazloženju odluke iz 2009. na zakonsko rešenje koje je bilo vrlo slično ovome koje sada predlaže Vlada, a u kojem opet dopušta brojne izuzetke za one koji mogu raditi nedeljom - od benzinskih pumpi, kioska, šoping centara, prodaje putem automata, objekata u lukama na putevima, OPG-ova, turističkih i kulturnih objekata, do prodavnica u sklopu verskih objekata ili bolnica

- Ustavni sud je zaključio da to nije u skladu s Ustavom i članom 49. stavkom 2. kojim "država osigurava svim preduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu".

U Hrvatskom udruženju poslodavaca (HUP) kažu da su i oni domaći trgovački lanci koji su bili za zabranu rada nedeljom sada ipak malo "zakočili" kada su shvatili da će biti previše izuzetaka i da će se trgovina preseliti kod onih objekata koji budu radili nedeljom, što će dovesti do toga da će zauvek izgubiti taj deo tržišnog udela.

Video: Čista magija: Zavirite u prvu radnju novogodišnjih i božićnih ukrasa u Beogradu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>