• 0

Revolucija u Starbaksu: Evo šta je pošlo radnicima za rukom u jednom od njihovih kafića

Uspeli da osnuju sindikat, makar na jednoj lokaciji

  • 0
Starbaks čaša

Foto: Shutterstock

Radnici Starbaksa iz jednog od tri kafića u Bufalu u državi Njujork pobedili su glasajući za stvaranje prvog sindikata uprkos prigovorima vođstva kompanije. Napor podstaknut nedostatkom osoblja i lošim radnim uslovima pogoršanim tokom pandemije kulminirao je pobedom organizacije.

Regionalna kancelarija preobrojala je glasove gde je 19 radnika s pravom glasalo za u poređenju s osmoro koji su glasali protiv mere.

- Ovo je pobeda za nas. Ovo je nešto što je ostvarenje sna i hrabrost svih partnera koji stoje ovde - rekla je Alexis Rizzo, radnik iz Bufala, na konferenciji nakon prebrojavanja glasova.

Međutim, druga lokacija u Hamburgu za dlaku je odbacila sindikalne mere, s 12 radnika koji su glasali protiv, naspram osam za. Tokom prebrojavanja dva glasačka listića su osporena, jedan je proglašen neispravnim, dok je drugi proglašen nevažećim. Rezultati u prodavnici Genesee Street u Cheektowagu, gde je bilo 46 radnika s pravom glasa, bili su neuverljivi.

Petnaest radnika glasalo je za sindikalizaciju, a devet protiv. Ali sedam glasačkih listića je osporeno, što je odložilo rezultate. Nije jasno da li će se ti listići smatrati važećim. Sledeći izazov biće pregovaranje o kolektivnom ugovoru sa Starbaksom, koji se snažno protivio naporima za sindikalizaciju.

U pismu koje je poslato u četvrtak, predsednica Starbaksa u Severnoj Americi Rossann Williams rekla je da rezultati sindikata ne podrazumevaju trenutne promjene. Prethodno je Starbaks tražio od radnika da odbiju tu meru, a usred sindikalne akcije najavio je planove za povećanje satnica radnika na 17 dolara do 2022. godine. Međutim, pobeda u Bufalu mogla bi da odvede do drugih organizovanih sindikalnih akcija na drugim mestima.

Baristi su se takođe požalili na zabrinutost oko osoblja i slabu kontrolu nad uslovima na radnom mestu koja se kreće prema sindikalizaciji. Od kampanje u Buffalu, tri druge obližnje trgovine i trgovina u Arizoni pokušale su da slede njen primer. Nacioalna kancelarija za rad (NLRB) je presudila u korist Starbbaks Workers Uniteda za prebrojavanje glasačkih listića na sindikalnim izborima, odbacivši zahtev Starbkasa da zaustavi tekuće glasanje.

Starbaks je pokušao da zapeleni već predate glasačke listiće i zatražio je od NLRB-a da u potpunosti zaustavi glasanje, što su službenici rada odbacili.

Starbaksove deonice skromno su pale u četvrtak i trgovale su se blizu 115 dolara, ali su ostale u okvirima maksimuma koji traje 52 nedelje. Analitičari su rezultate glasanja ocenili neutralnim u odnosu na krajnji rezultat tog diva kafe, s obzirom na njegovu veličinu i odnos koji mu omogućava da apsorbuje veće troškove radnika.

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>