• 11
 ≫ 

Od danas inspektori imaju novu caku da vam kontrolišu kovid propusnice: Dobili su i nove uređaje

 ≫ 

Aplikaciju izrađuje organ državne uprave

  • 11
Kovid propusnica Foto-montaža: Shutterstock, Tanjug/AP

Posle odluke da se dodeli inspekciji 150 android telefona za kontrolu kovid propusnica, od danas imaju na raspolaganju i novu aplikaciju.

Naime, u izmeni Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, u koju je naš portal imao uvid, piše da kontrolu pridržavanja mere iz vrše sanitarna inspekcija, komunalna inspekcija i komunalna milicija, kao zakonom ovlašćeni organi, korišćenjem posebne aplikacije.

Aplikaciju izrađuje organ državne uprave nadležan za stručne poslove informacionih tehnologija i elektronsku upravu u saradnji sa organom državne uprave nadležnim za poslove sanitarne inspekcije.”

Podsetimo, komunalnim inspektorima i komunalnim milicionerima predato je 150 android telefona koji prepoznaju grafičku oznaku - QR kod za očitavanje kovid propusnica.

S tim u vezi, odlukom Vlade Srbije sve lokalne samouprave treba da obezbede svoje organe za kontrolu mere uvođenja Kovid sertifikata.

Uvođenje celodnevnih kovid propusnica ostalo je kao opcja, naročito uoči novogodišnjih praznika.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je ranije kako "mora da se shvati da medisinski deo Kriznog štaba i dalje ostaje pri tome da je jedna od mininuma mera uvođenje 24-časovne propusnice mera koja rešava mnogo toga.

- Još nije bilo reči ni o skijalištima, niti o Novoj godini, a upravo to je ono zbog čega smatramo da je 24-časovna kovid propusnica nešto o čemu krajnje ozbiljno treba da se razmišlja - rekao je Kon u godstovanju na jednoj domaćoj televiziji.

Video: Kako da za 5 minuta izvadite kovid propusnicu: Kompletno video uputstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. decembar 2021 | 12:36

    Pustite nas vec jednom da zivimo na miru!!!! Molim vas najiskrenije.

  • Jovan

    21. decembar 2021 | 12:41

    Kakvu ce caku da smisle kad narod krene da koristi svoje cake. Cisto radi primera, 80% nema sertifikate a to je 5+ miliona ljudi. 19% su neutralni nevakcinisani pa gde onaj 1% planira da se sakrine ako narod recimo uvede narodne propusnice sa kovid redare, politicare, krizne stabove i raznorazne sto mesetare ?

  • miami

    21. decembar 2021 | 12:50

    Brojevi zarazenih minimalni, zaraza jenjava, a oni planiraju 24h propusnice. Ocigledno je da hoce da ogranice kretanje ljudi, sto je krsenje Ustava, a i zaraza nije razlog.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>