• 0

Trgovac godišnje odloži više od milion "opasnih artikala": Stiže još jedna tužba

Ministarstvo pravde Kalifornije saopštilo je da je 58 inspekcija od 2015. do sada otkrilo da postoji na desetine materijala sa opasnim otpadom "u svakom pojedinačnom slučaju"

  • 0
Walmart, Volmart, kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Kalifornija je u ponedeljak podnela tužbu protiv Volmarta, zbog navodnog odlaganja opasnog otpada po stopi od "više od milion artikala svake godine", objavilo je Ministarstvo pravde.

U tužbi se navodi da je Volmart (VMT) nezakonito bacao oko 72.400 kilograma opasnog otpada godišnje - na deponije koje nisu opremljene za rukovanje materijalima, kao što su litijumske baterije, pesticidi i sredstva za čišćenje, piše CNN.

U tužbi se takođe navodi da je američki lanac trgovina kršio zakon o zaštiti životne sredine Kalifornije u poslednjih šest godina. Kada se otrovni otpad nalazi na deponijama, može doći do vode za piće ili vazduha, navodi se dalje, a Volmart je u saopštenju poslatom mejlom CNN-u rekao da "namerava da se brani od tužbe, koju je nazvao neopravdanom".

Inače, ovo nije Volmartova prva pravna bitka u Kaliforniji. Godine 2010. kancelarija državnog tužioca Kalifornije postigla je nagodbu od 25 miliona dolara protiv Volmarta zbog ilegalnog odlaganja opasnog otpada. Međutim, 2015. godine, inspekcija je otkrila da je Volmart nastavio da odlaže otpad.

Trgovac je u saopštenju naveo da je "ispunio zahteve", a takođe je tvrdio da revizije pokazuju kako je "daleko čistiji od državnog proseka". Portparol kompanije, Rendi Hargrov, rekao je da "država od Volmarta zahteva nivo usklađenosti u vezi sa odlaganjem otpada, uobičajenih proizvoda za domaćinstvo i drugih predmeta, koji prevazilazi ono što je propisano zakonom".

Ministarstvo pravde Kalifornije saopštilo je da je 58 inspekcija od 2015. do sada otkrilo da postoji na desetine materijala sa opasnim otpadom "u svakom pojedinačnom slučaju".

Video: 10 šoping zamki u koje upadamo: Didroov efekat tokom Crnog petka može finansijski da vas unakazi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>