• 13
 ≫ 

Moderna bajka s nesrećnim krajem: Princ je nestao kad mu je uplatila 200.000. I u Srbiji hara prevara

 ≫ 

Malo po malo mu je uplaćivala novac, a onda je nestao

  • 13
Žena novac pare ruke facebook prevara Foto: Shutterstock

Jedna žena iz Minhena, ostala je bez 211.000 evra koje je uplatila muškarcu s kojim se mesecima dopisivala putem društvenih mreža i koji ju je uverio da je advokat i bivši princ iz Gane.

Kazao joj da je bogat i da poseduje zlato, ali mu treba novac kako bi u banci platio naknadu i aktivirao svoje bogatstvo. Žena je čak otputovala u Togo u zapadnu Afriku i upoznala svog "princa" pre nego što ju je prevario i uzeo joj novac.

- Dopisivali smo se svaki dan, dan i noć. Verovala sam mu, bila naivna, mislila sam da su u pitanju velike emocije. Rekao je da je advokat iz Gane i da se zove John Alfred. Upoznali smo 2014. godine putem društvenih mreža. U nekom trenutku imali smo vezu na daljinu. 2015. godine sam čak lično otišla u Togo i upoznala ga. Rekao mi je da je bogat, da je pre bio princ, posedovao je 250 kilograma zlata, ali sad mu treba novac da plati naknade i aktivira račun u banci - ispričala je Anh P.

Žena je počela da mu uplaćuje novac a nakon što mu je uplatila 211.000 evra, i rekla kako novca više nema, "princ" je prekinuo kontakt.

Neverovatna je i teško shvatljiva priča ali da se zaista dogodila potvrdio je glavni javni tužilac i zamenik za sajber kriminal Bavarske (ZCB) Tomas Goger (45).

Neizvesno je hoće li žena ikada dobiti svoj novac natrag.

Iako u prvi mah nije slična, i nigerijska prevara je opasna. To je, podsetimo, oblik kriminalnog delovanja koji postoji već 20 godina i koji na prvi pogled deluje neozbiljno, ali podaci govore da na ovaj način lopovi zarade nekoliko miliona dolara godišnje.

U Srbiji je, prema podacima Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, prvi slučaj standardnog oblika ove prevare u našoj zemlji prijavljen 2009. godine, kad je jedan građanin ostao bez 2.500 dolara, a od tada je još nekoliko njih ostalo bez pozamašne svote novca.

Nigerija je bila prva zemlja odakle su žrtvama bili slati zahtevi, pa se i po tome prevara nazvala "Nigerijska prevara". Pošiljaoci ovakvih mejlova uglavnom se predstavljaju kao rođaci nekih od zvaničnika ili državnika stranih zemalja, koji uvek žele da prebace velike svote novca, za šta im je potreban bankovni račun iz druge zemlje, a zauzvrat obećavaju određenu proviziju.

Lakoverni građani, želeći da za veoma kratko vreme zarade veliku svotu novca, pristaju da pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj bankovne kartice, a na kraju dobiju samo - prazan račun i ogromnu štetu.

Takvi mejlovi redovno stižu i na naše novinarske adrese, pa smo u mogućnosti da vam konkretno predstavimo kako sve izgleda ukoliko nastavite polemiku s prevarantom.

Pošto po svemu sudeći za pisanje na srpskom jeziku koristi "Gugl translejter", gramatika mu nije baš jača strana, ali mora se odati priznanje na uloženom trudu.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cubaka

    21. decembar 2021 | 16:08

    Niti jednog momenta ne zalim ove koji su ostali bez para, ukoliko imas toliko malo mozga da nasednes na ovakve bajke i treba da te "opeljese". Cuj.......Nigerijski princ a ne moze da dodje do svog zlata ili novca dok ne uplati neku svotu banci pa to ne veruju vise ni deca od 5 godina.

  • Febo

    21. decembar 2021 | 16:29

    Pa ako je slikao onu stvar i poslao joj sliku,nije ni čudo što je baka sve dala.ponadala se jadna

  • Јовица

    21. decembar 2021 | 16:21

    Док је оваца биће и вуне.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>