• 0

Čak 70 odsto srpskih firmi podržava e-račune: Da li bi štampani oblik mogao postati prošlost?

Istraživanje pokazuje da preduzeća svih veličina u Srbiji teže ka "ekološki prihvatljivoj" naplati

  • 0
posao, kancelarija Foto: Freepik

Pripremajući se za novu onlajn fiskalizaciju i digitalno fakturisanje, čija primena počinje u narednoj godini, srpski biznisi pokazuju pozitivan stav ka korišćenju elektronskih računa.

Podsećamo, u oktobru su krenule subvencije za prelazak na novu fiskalizaciju, što bi privredi trebalo da donese uštedu od 10 miliona evra.

Prema istraživanju kompanije "Klikom do digitalne trgovine", gotovo tri četvrtine (71 odsto) domaćih firmi navodi da bi radije koristilo elektronske umesto štampanih računa.

Podaci najnovije studije o percepciji biznisa, koju je kompanija Visa ove godine sprovela među mikro, malim i srednjim preduzećima, ukazuju na to da se privrednici u Srbiji ubrzano okreću ka novim formama fakturisanja.

Pogodnosti i za preduzeća i potrošače

E-računi su praktični, sigurni i štede troškove na administrativnim i operativnim radnjama, poput kupovine papira i izdataka za upravljanje uređajima za štampanje. Zbog očekivanog komfora, srpska preduzeća svih veličina (74 odsto) veruju da će e-računi biti dobro prihvaćeni i kod klijenata.

Vladimir Đorđević, generalni direktor ove kompanije, za region Jugoistočne Evrope, ističe da je veliko interesovanje za e-račune signal da se srpska preduzeća sve više opredeljuju za digitalne procese, koji su u skladu sa održivom poslovnom praksom.

- Privrednici imaju potrebu da pojednostave i modernizuju proces plaćanja, od prihvata do izdavanja računa, što pokazuje naše istraživanje. Nedavno smo u Srbiji uveli Tap to Phone tehnologiju koja omogućava korišćenje Android pametnih telefona sa NFC-om, kao mobilnog POS-terminala, i podržava prelazak na ekonomiju bez gotovine i papira. Ovo rešenje preduzećima pruža priliku da uštede vreme i novac na operativnim troškovima i ujedno pređu na "zelenije" opcije - kaže Đorđević.

inlflacija, cene, novac, racuni, primana, racunica, kućni bužet, potrošačka korpa Foto: Shutterstock

Jedna od prednosti plaćanja računa elektronskim putem je eliminisanje papirnog otpada. Istraživanje pokazuje da preduzeća svih veličina u Srbiji teže ka "ekološki prihvatljivoj" naplati.

Kako je u okolnim zemljama?

"Klikom do digitalne trgovine" je regionalna studija percepcije mikro, malih i srednjih preduzeća, sprovedena u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Ustanovljeno je da interesovanje za e-račune u regionu varira.

Na pitanje o upotrebi elektronskih računa naspram štampanih, 56 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća u Severnoj Makedoniji je zainteresovano, kao i 59 odsto ispitanika u Crnoj Gori. Preduzeća u Albaniji ne dele isto mišljenje, gde je samo 20 odsto ispitanika za upotrebu e-računa, dok su firme u BiH prilično polarizovane sa 30 odsto njih koji bi koristili e-račune i sa 34 odsto koje ne bi.

Video: Kako funkcioniše e-fiskalizacija u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>