• 0

Dva diva vode neprestanu borbu: Jedan drugom "kradu" talente, a Epl sada nudi neobične bonuse

Vrednost bonusa je između 50.000 do čak 180.000 dolara, u nekim situacijama

  • 0
iPhone 13 Foto: Tanjug/AP

Kompanija Epl je izdala neobične i značajne bonuse za akcije - nekim inženjerima, u nastojanju da zadrži talente i spreči njihov odlazak u rivalske kompanije, kao što je Meta, koja poseduje društvenu mrežu Fejsbuk.

Prošle nedelje, proizvođač Ajfona je obavestio neke inženjere iz domena dizajniranja silikonskih čipova, hardvera, selektivnih softverskih i operativnih grupa - o bonusima "van ciklusa", koji se izdaju kao ograničene jedinice zaliha, kažu izvori upućeni u materiju.

Akcije se odnose na četiri godine, pružajući tako podsticaj da talenti ostanu u Eplu. Bonusi, koji su iznenadili i one koji su ih primili u nekim slučajevima su se kretali od oko 50.000 dolara do čak 180.000 dolara.

Mnogi inženjeri su dobili iznose u visini od otprilike 80.000, 100.000 ili 120.000 dolara u akcijama, rekli su izvori, koji su tražili da ostanu anonimni, jer program nije javan. Menadžeri su nagradu predstavili kao "nagradu za vrhunske rezultate", piše Blumberg.

Predstavnik kompanije iz Kupertina u Kaliforniji, odbio je da komentariše vest o bonusima. Epl, naime, "vodi rat" nad talentima sa kompanijama u Silicijumskoj dolini i šire, pri čemu se Meta ističe kao posebna "pretnja".

Ovaj tehnološki div, koji se do skoro zvao Fejsbuk, angažovao je oko 100 inženjera iz Epla u poslednjih nekoliko meseci, ali, to nije bila "jednosmerna ulica": I Epl je takođe namamio ključne zaposlene iz Mete.

Dve kompanije će verovatno postati žestoki rivali u oblasti slušalica i pametnih satova, vezanih za proširenu i virtuelnu stvarnost, pri čemu obe planiraju obimna lansiranja hardvera u naredne dve godine.

Fejsbuk metaverzum Foto: Profimedia

Treba reći i da je Eplov bonus iznervirao neke inženjere koji nisu dobili akcije i veruju da je proces selekcije "proizvoljan", dodaje njujorška agencija. Vrednost nekih bonusa bila je jednaka godišnjem grantu za deonice, koji se daje nekim inženjerima-menadžerima.

Njihova vrednost će se, logično, povećati ako cena akcija Epla nastavi da raste. Deonice te kompanije su ove godine porasle za 36%, te tako tržišna kapitalizacija iznosi skoro 3 biliona dolara

Video: Anja je prošla ceo biznis pa prešla u konkurenciju: Kako je raditi s herojima današnjice?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>