• 0

Cene čelika počele da se "hlade", opada i proizvodnja

Svetska asocijacija za čelik izvestila je da je globalna proizvodnja sirovog čelika u novembru opala za 9,9 posto na godišnjem nivou

  • 0
čelik

Foto: Freepik

Globalne cene čelika se hlade, kako se približava kraj godine, a istovremeno u novembru je nastavljen dalji pad svetske proizvodnje sirovog čelika, prema podacima "MetalMiner Insights"-a.

Iako imaju silazni trend, cene čelika u SAD su još uvek više, u poređenju sa istorijski najvišim nivoima. Prema navodima pomenutog sajta, cene su počele da se "tope" u poslednjih nekoliko meseci 2021. godine.

Cena američkog hladno valjanog čelika zaključena je prošle nedelje na 2.053 dolara po kratkoj toni (američka tona koja iznosi 907,18 kg), što je pad od 2,6 posto od početka decembra. Međutim, i na tom nivou, cena ovog proizvoda je duplo viša nego u decembru 2019. kada je iznosila malo iznad 1.018 dolara.

Istovremeno, vrednost američkog toplo valjanog čelika pala je za 5,7 procenata od početka ovog meseca na 1.690 dolara po kratkoj toni, ali je još uvek znatno viša u odnosu na decembar 2019, kada je iznosila oko 910 dolara.

Svetska asocijacija za čelik izvestila je da je globalna proizvodnja sirovog čelika u novembru opala za 9,9 posto na godišnjem nivou, na 143,3 miliona metričkih tona.

Kina, najveći svetski proizvođač čelika, beleži pad proizvodnje od marta 2021, pri čemu je u novembru proizvela 69,3 miliona metričkih tona, što je 22% manje nego u istom mesecu prošle godine.

Video: Bajatović otkriva kada će biti stabilizovano snabdevanje gasom u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari