• 1

SAZNAJEMO: Prošla uredba, građani Srbije mogu lakše da kupe eko vozila. Ovo su detalji

, Telegraf Biznis

Kako saznajemo, ukupna raspoloživa sredstva za subvencionisane kupovine vozila su u iznosu od 150.000.000 dinara

 • 1
Električna kola, priključak za punjenje napajanje

Foto: Tanjug/AP

Vlada Srbije je usvojila je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i vozila, potvrđeno je za Telegraf Biznis u Ministarstvu za zaštitu životne srednine.

Kako saznajemo, ukupna raspoloživa sredstva za subvencionisane kupovine vozila su u iznosu od 150.000.000 dinara.

Uredbom se praktično nastavlja dodela subvencija za kupovinu vozila koja imaju isklučivo elektrini pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagoevanje pokreće i električni pogon i u 2022. godini. Ova odluka stupa na snagu odmah posle praznika, što znači da posle toga možete da podnesete zahtev .

Kako je Telegraf Biznis prvi pisao, građani Srbije do sada su kupili 152 ekološka vozila, odnosno toliko je doneto rešenja o odobravanju subvencija. Dodatno, u radu je još 34 zahteva.

Proveravali smo zatim  u resornom ministarstvu šta je promenila subvencija.

Od početka primene Uredbe, odnosno od prvog januara ovde godine kupljeno je više od 500 električna i hibridna vozila uz subvenciju.

Inače, naši građani najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2. 500 evra.

Saobraćaj je jedan od najvećih zagađivača, a Srbija će zabraniti uvoz najlošijih automobila koji stižu na naše tržište a uglavnom završe u Beogradu.

Kako nam napominju, Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridna vozila): izmenjena je u članu 4.

To znači da za vozila vrste M1 (putničko vozilo koje ima najviše 9 mesta za sedenje) i N1 (teretno vozilo čija masa ne prelazi 3,5 tona) koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon uvedena i specificirana i vrsta obračuna po WLTP metodologiji (WLTP – ponderisana kombinovana vrednost), za koji se odobrana 3.500 evra u dinarima, po srednjem kursu NBS, na dan uplate;

Za vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon, pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila, izmenjena je visina dozvoljenih emisija CO2 sa dosadašnjih 100 g/km na maksimalno dozvoljenih 140 g/km obračunatim po WLTP metodologiji (WLTP – kombinovana vrednost), za koje se odobrava 2.500 evra u dinarima, po srednjem kursu NBS, na dan uplate.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegarf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sima

  30. decembar 2021 | 13:46

  E sad mi laknulo kad znam da mogu lakse da kupim eko vozilo

  10
  0

  Podelite komentar