• 1

Ovu godinu obeležio je mahniti rast kriptovaluta: Ko su 4 najuticajnije osobe u tom svetu?

Prva svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti ostvarila je rekordne dobitke u 2021.

  • 1
kripto Foto: Pixabay

Iako je Engleska centralna banka nedavno upozorila da bi bitkoin mogao postati bezvredan, i mada kripto nema podršku većine zvaničnih finansijskih institucija i vlada, on ipak uspeva da se izbori za svoje mesto u svetu novca - pa makar i "alternativnog".

Naime, prva svetska kriptovaluta po tržišnoj vrednosti ostvarila je rekordne dobitke u 2021, mada je bilo i padova. Takođe, napredovao je i etereum, a i treća najpopularnija kriptovaluta je uspela da se nametne: bajnens koin (BNB) je porastao čak 1.300 odsto ove godine.

Ako vas ova oblast sve više interesuje, onda bi definitivno trebalo da upamtite četiri imena. Oni trenutno "vladaju" svetom kriptovaluta.

Čangpeng Žao (poznat i kao "CZ") ima 44 godine, najstariji je od svih ovde pomenutih, a nalazi se na čelu najveće berze kriptovalutama - Bajnens (Binance). Inače, postao je lider u ovom domenu pre tri godine, kada je "svrgnuo s trona" Artura Hejsa.

Hejs je suosnivač platforme za trgovinu kriptovalutama pod imenom "BitMEX".

Brajan Armstrong upravlja kompanijom "Coinbase", a u pitanju je berza koja je već duže vreme regulisana u SAD.

Tu je i 29-godišnji Sem Bankman-Frid, direktor kompanije "FTX", za trgovinu kriptovalutama. Njegovo bogatstvo se procenjeno na više od 22 milijarde dolara.

Njih četvorica imaju platforme za trgovanje kriptovalutama, a to tržište je od početka prošle godine do sredine decembra 2021. - poraslo na čak 2,3 biliona dolara.

Video: Nemanja je za samo dve godine postao preduzetnik, a nekada je bio konobar

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iznogud

    2. januar 2022 | 08:25

    Neko skuplja ovaj, neko onaj kripto novac, ali... ko skuplja zlato

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>