• 0

Ne biste verovali šta sve ne funkcioniše bez ovih delića: 4 industrije su ozbiljno pogođene

Nijedna druga pojedinačna komponenta nije više "odgovorna" za značajne izazove u globalnim lancima snabdevanja

  • 0
Frižider

Foto: Shutterstock

Manjak čipova na svetskom tržištu trajaće još neko vreme; jednostavno, ne može nestati "preko noći", ulaskom u novu godinu, ali je oporavak na vidiku.

Iako se poluprovodnici koriste u raznim oblastima, 4 industrije su posebno pogođene. Da bude jasnije koliko su značajni i koliko se oseća njihov manjak, treba reći da su čipovi vitalni deo mnogih uređaja koje koristimo i u svakodnevnom životu: od tostera do pametnih telefona.

Samo jedna tajvanska kompanija kontroliše više od polovine globalnog tržišnog udela čipova. Ta činjenica, uz podatak da je pravljenje čipova neverovatno dug, složen i skup proces - dovoljno govori o tome zašto ih nema u adekvatnoj količini.

Nijedna druga pojedinačna komponenta nije više "odgovorna" za značajne izazove u globalnim lancima snabdevanja, kao i za tzv. uska grla koja nastavljaju da definišu ekonomiju u eri kovida. 

Auto-industrija

 

Čak i najosnovniji novi automobili oslanjaju se na specijalizovane mikročipove, da bi funkcionisali. Ustvari, ni privesci za ključeve ne mogu da rade bez čipova. Do kraja jula 2021, najmanje 17 fabrika u Evropi i Severnoj Americi je ili zaustavilo ili usporilo proizvodnju, zbog nedostatka kompjuterskih čipova. Neka od najvećih imena u industriji uključuju Teslu, BMW, Dženeral Motors i Ford.

Potrošačka elektronika

 

Industrija potrošačke elektronike je "pokupila" mnoge od čipova, koji su kasnije zafalili za proizvodnju automobila, ali čak i tako - proizvođači opreme, počev od laptopova i televizora do konzola za video igre i pametnih telefona - podižu cene zbog oskudnog snabdevanja. Iako brendovi vole da se hvale svojim najnovijim visokonaprednim čipovima, potrošačka elektronika i dalje ne može da funkcioniše bez jednostavnih poluprovodnika. Samo jedan primer je HP, koji je podigao cenu štampača u proseku za 20% u jednoj godini, navodi WSJ. Blumberg je izvestio letos da Soni ne planira da proizvodi adekvatne zalihe PlayStation 5 konzole barem do ove godine.

čip, čipovi

Foto: Freepik

Aparati

 

Nisu samo automobili i telefoni ti koji ne mogu da rade bez čipova. I vaša mašina za pranje sudova, frižider, zamrzivač i mikrotalasna rerna - takođe su prilično beskorisni bez poluprovodnika - čak i ako nisu posebno sofisticirani.

LED svetla

 

Na početku 2021, "LED Inside" je izvestio da se kompanije poput Epla i Samsunga spremaju da debituju sa svojim najnovijim laptopovima, tabletima i televizorima. Svi su imali jednu zajedničku stvar - bili su opremljeni mini LED pozadinskim osvetljenjem, koje napajaju čipovi koje je bilo sve teže pronaći.

Sa proizvođačima koji se bore da "pokupe" ono što je ostalo od čipova koji omogućavaju LED osvetljenje, cene su prirodno porasle i doprinele inflaciji. Do sredine leta prošle godine, tri najveća proizvođača LED čipova na Tajvanu su predvidela da će potražnja za njima nastaviti da nadmašuje ponudu barem do kraja godine.

Video: Direktor Air Monenegro za Telegraf o rezultatima nove crnogorske avio-kompanije i budućim planovima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>