• 22

Mnogi nemaju ni ličnu kartu, a država će im otvoriti prvi račun u banci: Ovako će mladi primiti 100 evra

Prijava za 100 evra počinje 15. januara i trajaće do 30. januara

 • 22
100 evra

Foto-montaža: Pixabay

Novi paket novčane podrške države, koji je bio iznenađenje za mnoge, opredeljen je za više od milion mladih, tačnije 1.050.000 onih koji imaju od navršenih 16 do navršenih 29 godina. Mnogi od njih nemaju račun u banci, imajući u vidu da nisu zaposleni ili da se školuju, ali to nije i prepreka da od države dobiju svojih 100 evra koji će biti isplaćeni 1. februara, piše Blic.

Prijava za 100 evra počinje 15. januara i trajaće do 30. januara. Za dobijanje novca u prijavi je potrebno navesti četiri ključna četiri podataka, a jedan je i naziv banke u kojoj imaju račun.

- Prijava je ista kao što je bila i za 100 evra, potom za 30+30, a onda i za 20 evra koji su isplaćeni u decembru. Na portalu Uprave za trezor je potrebno uneti ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun - saopštilo je Ministarstvo finansija.

Oni koji nemaju račun u banci, ne treba da brinu. U tom slučaju, u prijavi je neophodno da navedu samo ime banke u kojoj žele da im država automatski otvoriti namenski račun.

Kada im novac bude uplaćen, praktično je potrebno samo sa ličnim dokumentom da odu u banku koju su naveli u prijavi.

Svi punoletni, uključujući i ove mlade, tokom prethodne godine od države su podsetimo dobijali novac u više navrata - ukupno 80 evra u tri isplate.

Sada će pored njih, po 10.000 dinara dobiti i svi zdravstveni radnici i to krajem januara, najkasnije početkom februara, a onda sledi i dugo najavljivana pomoć za penzionere.

Pomoć penzionerima od 20.000 dinara (oko 170 evra) biće im na račune uplaćena u februaru 2022. godine. Na ovu pomoć imaju pravo svi penzioneri, bez obzira na to kolika im je penzija.

Najstariji od januara takođe mogu da očekuju i povećanje penzija od 5,9 odsto.

To u suštini znači da će prosečna penzija, koja je u decembru 2021. godine bila oko 29.400 dinara, biti uvećana za 1.700 dinara na 31.100 dinara. Naravno, oni sa većim penzijama će proći bolje, ali kako je najveći procenat penzionera koji imaju mesečna primanja između 15.000 i 20.000 dinara (oko 17 odsto), imaće više u novčaniku između 900 i 1.200 dinara.

Video: Uputstvo kako da popunite EU zeleni setifikat na eUpravi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Milovan a nepomilovan

  A šta je sa nama koji imamo preko 90 GODINA a ,,nemamo ličnu kartu" (istekla) nismo sposobni da je produžio i do sada nismo dobili ni ,,cvonjak". F A L A vam!?!?¡?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Kron

  Mnogi nemaju ni ličnu kartu, a država će im otvoriti prvi račun u banci: Ovako će mladi primiti 100 evra То је наслов а у тексту пише да је потребна лична карта...не разумем, јел може без личне или не може?

  4
  0

  Podelite komentar

 • Miki 43g

  Moj glas je izgubio, ja placam sve doprinose i poreze godjnama, imam decu sve... i meni nema , a klincima koji uzmu lovu i odu u Nemackh - to moze?

  14
  5

  Podelite komentar

Google preporuke