• 8

Da li kuvar i pica majstor u Srbiji zarađuju 500 evra ili 2.800? Oglasi za posao koji su postali viralni

U ugostiteljstvu radi oko 40.000 neprijavljenih radnika

  • 8
pica

Foto: Freepik

Da je danas biti konobar veoma popularno zanimanje, poznato je svima. Ne samo zbog prirode posla već zbog nedostatka radnika. Naši ugostitelji muku muče da pronađu radnike u sektoru, pa se ne libe da nude kule i gradove da bi sastavili mesec sa istim radnikom.

I plate su skočile u tom sektoru. Mnogi kažu "veštački". S druge strane, oni koji su angažovani na tom i sličnom poslu ističu da majstori zanata i moraju da primaju veću platu od prosečne jer to "krvav lebac".

Koliko ta rasprava ide daleko videli smo na primeru dva oglasa koji su postali viralno, a tiču se upravo zarada u ugostiteljstvu.

Krajem godine, jedan poslodavac oglasio je da traži tri radnika i to za poziciju konobara gde se nudi plata 50.000 do 60.000 dinara, mesto radnika za pečenje mesa ispod sača, s platom od 80.000 dinara, dok za radnika na roštilju nudi platu od 70.000 dinara.

Komentari su bili da je preterao s ponudom plate. 

Međutim, da "svetu nije lako ugoditi", dokazo je vlasnik jednog drugog restorana koji je ponudio nešto niže plate.

"Potrebni su nam radnici sa iskustvom na sledećim pozicijama: kuvar/kuvarica ili pizza majstor, početna plata je 65.000,00. Konobar/konobarica - početna plata 40.000,00 + bakšiš", napisao je autor oglasa".

I naravno, loše je prošao kada je reč o komentarima, a oni koji rade taj posao našli su se uvređenima.

Jedan sugražanin koji radi kao kuvar, odgovorio mu je da lično zaražuje 2.800 evra.

Mesari su posebna priča, jer ih toliko nema da ih uvozimo, a njihove plate stigle su menadžerske, o čemu smo nedavno pisali. 

Podsetimo, vlada nedostatak radne snage u Srbiji i svetu. Ugostitelji posebno vape dok traje sezona pa mnogi odlaze na rad u inostranstvo. Tako nedostaju najviše konobari, kuvari, zanatlije...

Kada govorimo o Srbiji, u ugostiteljskom sektoru, koji podrazumeva pripremu i isporučivanju hrane radilo je pre perioda COVID-19 negde oko 70.000 prijavljenih i dodatno između 30.000 i 40.000 neprijavljenih radnika.

U trenutku kada su se društva i ekonomije zatvorile početkom 2020. godine, u Srbiju se vratilo oko 36.000 ljudi iz ugostiteljskih objekata kao i sa kruzera i brodova, rekao je sagovornik Telegraf Biznisa, o čemu možete da čitate u našem posebnom tekstu.

Pišite nam u komentarima, kolika je realna plata u ugostiteljstvu?

video id="41113" title="Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite" align="top"]

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slusaju Vas

    Samo se hvalite,pa kad Vam Veliki Vodja razreze porez onda cete pricati da su vam plate 250 €

    6
    0

    Podelite komentar

  • S

    Suprug je radio u jednom restoranu na Senjaku godinama. Plata+ baksis izmedju 2300-2500e.

    11
    5

    Podelite komentar

  • Svoje ime

    Ja imam 96000 kao kuvar . Zavisi gde radiš, ne u kom gradu nego u kom lokalu. Da li ima posla, koja je politika istog, koliki je RUC... Sve to ima svoje. Pitanje je i znanja pojedinca, zalaganja... Realno, iskusnijem kuvaru ne sme biti manja plata od 80 000. Sve je stvar dogovora od lokala do lokala i od kuvara do kuvara. Sto se tice konobara da imaju 60-80 000... preterano. Možda u objektima koji nemaju veliki promet ali tamo gde ga ima nema potrebe za tim. Ugostiteljstvo je ugroženo ovih dve godine. Možemo mi pricati koliko nam treba ali realno stanje je nešto drugo.

    12
    4

    Podelite komentar

Google preporuke