• 0

Kompanija plaća ceh energetske krize: Makronova vlada naredila da jeftinije prodaju rivalima

Teret aktuelne situacije na tržištu eneregije podneće investitori EDF-a, a ne domaćinstva

  • 0
Struja, uređaj

Foto: Pixabay

Akcije francuske energetske kompanije EDF pale su za čak 25 odsto u proteklih 24 sata i na putu su da zabeleže najgori trgovački dan nakon što je vlada u Parizu naredila tom preduzeću da jeftinije prodaje nuklearnu energiju rivalima, kako bi se ograničio rast cena struje.

EDF, koji je 80 posto u vlasništvu francuske vlade, saopštio je da će kompaniju taj potez koštati do 8,4 milijarde evra (9,64 milijarde dolara), što će se odraziti i na projekcije zarade za 2022, prenosi Rojters.

Tri meseca uoči predsedničkih izbora, vlada predsednika Emanuela Makrona suočava se sa sve većim pritiskom javnosti zbog rastućih troškova života. Vlada je obećala da će ove godine ograničiti rast cena električne energije na 4 posto, što znači da će teret aktuelne situacije na tržištu eneregije podneti investitori EDF-a, a ne domaćinstva.

Akcije EDF-a su trgovane danas prepodne do 10:23 časa po srednjoevropskom vremenu na nivou od 8,64 evra, odnosno u padu za oko 17 posto, dok su jutros na otvaranju dotakle najniži nivo od septembra 2020. Kompanija je izgubila više od 40 odsto tržišne vrednosti u poslednjih 30 dana.

Da problem bude još veći, EDF grupa je kasno sinoć objavila da je snizila svoju prognozu proizvodnje iz nuklearnih pogona pošto su je tehnički problemi primorali da produži obustavu rada petog nuklearnog reaktora.

Prodaja nuklearne energije konkurentima i prekid u radu nukleranih postrojenja mogli bi da smanje operativni profit kompanije pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) za čak 13 milijardi evra, mada će konačni ceh verovatno biti bliži iznosu između pet i 10 milijardi evra, kažu analitičari investicione banke DŽefris.

Krivulja cena električne energije na francuskom terminskom tržištu porasla je na ranom trgovanju nakon vesti o nastavku prekida proizvodnje u nuklearnom reaktoru, ali su ostale znatno ispod maksimuma zabeleženog sredinom decembra, navodi Rojters.

Video: Cene svuda skaču, da li će i struja? Ministarka Mihajlović rekla šta nas čeka do kraja grejne sezone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>