• 13

Provozali smo se novom deonicom auto-puta: Do Beograda znatno brže, a evo i koliko sada košta putarina

Cela deonica auto-puta od Preljine do Požege biće gotova najverovatnije do kraja godine

 • 13

Auto-put Miloš Veliki sada je 11 kilometara bliži Zlatiboru. Naša ekipa prošla je prvog dana otvaranja tom deonicom, i uverila se da je značajno skraćeno putovanje od Beograda do naše "zlatne" planine.

Deonicu smo prošli za oko 8 minuta, dok je ranije obilaznica oko Čačka podrazumevala gužve, naročito nedeljom, pa se svako putovanje prolongiralo u zavisnosti od semafora i broja vozila koja čekaju na naplatnoj rampi.

Sada toga nije bilo, i vozačima je prilično olakšano. Dodatno, cena putarine je ostala ista zasada, i iznosi i dalje 430 dinara. 

Cela deonica auto-puta od Preljine do Požege biće gotova najverovatnije do kraja godine, a svakako u prvom kvartalu 2023, najavljeno je ranije.

Deonica autoputa "Miloš Veliki" od Preljine kod Čačka do Pakovraće, u dužinu oko 11,5 kilometara, otvorena je juče za saobraćaj, u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Premijerka, koja je prisustvovala otvaranju umesto predsednika Srbije Aleksandra Vučića, provozala se autobusom novim auto-putem.

Otvaranjem deonice autoputa od Preljine do Pakovraće saobraćajne gužve koje su se stvarale kroz Čačak, naročito tokom sezone letnjih odmora i vikendom postaće prošlost, jer je sav tranzitni saobraćaj preusmeren na novu obilaznicu.

 

Deonica podeljena na tri manje

Ona je u sastavu deonice autoputa Preljina - Požege od 30,9 kilometara, na kojoj je glavni izvođač kineska kompanija CRBC.

Otvaranu deonice do Pakovraće prisustvuju ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Puteva Srbje i Koridora Srbije, Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, kao i predstavnici izvođača radova.

Rok za završtetak radova koji su počeli u maju 2019. godine na celoj deonici do Požege je 36 meseci, a njihova vrednost je 450 miliona evra. Deonica Preljina - Požega je nastavak projekta izgradnje autoputa Beograd - Južni Jadran ukupne dužine 258 kilometara.

Autoput Preljina - Požega je podeljen na tri manje deonice.

Od Preljine do Prijevora, duž reke Čemernice i malim delom pored Zapadne Morave, u dužini do 8,27 kilometara.

Zatim od Prijevora do Lučana trasa duga 15,51 kilometar na kojoj će biti 20 mostova u ukupnoj dužini većoj od tri kilometra, kao i tunel "Laz" od 1.750 metara.

Treća poddeonica, od Lučana do Požege, duga je sedam kilometara i na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

Autoput od Preljine do Požege je regionalna saobraćajnica, jer predstavlja nastavak Koridora 11 ka granici sa Crnom Gorom, ali je i deo budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Kineska građevinske kompanija "Power Construction Corporation of China" počela je krajem prošle godine radove na obilaznici oko Gornjeg Milanovca, koja će ovaj grad da spoji sa autoputom “Miloš Veliki” i da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada.

Prema ugovoru, ista kompanija će u maju ove godine početi izgradnju obilaznice oko Užica i tunela Kadinjača, a kasnije i obilaznica oko Požege. Planirano je da se na budućem autoputu ka Crnoj Gori izgradi krak ka Višegradu u Republici Srpskoj i Dugoj Poljani, na pravcu ka Novom Pazaru.

Video: Otvorena deonica autoputa od Preljine do Pakovraće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Čačak

  31. januar 2022 | 11:05

  Samo napred neka se gradi živela Srbija

  59
  8

  Podelite komentar

 • Brane

  31. januar 2022 | 11:29

  Alo Beogradjani kome sad da prodajem pečenje

  50
  2

  Podelite komentar

 • Šomi

  31. januar 2022 | 10:59

  Do Požege nema šanse da bude gotovo do kraja godine, možda bude sredinom 2023. mada i to je baš optimistična prognoza. Doduše ako je verovati g. Predsedniku cela deonica do Požege završena je 19. decembra 2021.

  47
  16

  Podelite komentar