• 0

Spotifaj izgubio više od 2 milijarde dolara: Ipak, ove godine bi trebalo da uveća prihode

"Pobuna" muzičara je usledila kao odgovor na Roganov program od 31. decembra, u kojem je učestvovao Robert Malon

  • 0
Spotify Foto: Pixabay.com

Tržišna kapitalizacija provajdera striming usluga, Spotifaj, pala je za oko 2,1 milijardu dolara u roku od tri dana, nakon što su legende folk-roka Nil Jang i Džoni Mičel izrazili protest protiv najpopularnijeg podkasta s platforme - The Joe Rogan Experience.

Oni su, naime, zahtevali da se emisija koju vodi Džo Rogan izbriše sa platforme "zbog širenja lažnih informacija o koroni i pandemiji".

Tim povodom se oglasio i izvršni direktor kompanije, Danijel Ek, s najavom da Spotifaj planira da objavljuje upozorenja uz svaki podkast sadržaj, u kojem se pominje kovid-19.

"Pobuna" muzičara je usledila kao odgovor na Roganov program od 31. decembra, u kojem je učestvovao Robert Malon, doktor i "pronalazač" mRNA vakcina, prenosi RT.

Malonu je, inače, ranije bio zabranjen Tviter zbog kruženja dezinformacija o vakcini protiv kovida, dok je Jutjub izbrisao snimak Roganovog podkasta ubrzo nakon što ga je treća strana postavila na veb lokaciju.

Švedski gigant za audio-striming skinuo je pesme Janga, koji je imao 2,4 miliona pratilaca i više od šest miliona slušalaca mesečno na Spotifaju. Džoni Mičel, kanadska kantautorka, koja je stekla priznanje na folk-rok sceni kasnih 1960-ih i 1970-ih, najavila je da će se "pridružiti Jangovom trudu, postajući prvi istaknuti muzičar koji je podržao ovaj potez".

- Neodgovorni ljudi šire laži koje koštaju ljude života - rekla je Mičel nedavno u poruci, objavljenoj na njenoj veb stranici. "Solidarišem se sa Nilom Jangom i globalnom naučnom i medicinskom zajednicom po ovom pitanju".

Spotifaj je, navodno, platio 100 miliona dolara za prava na pomenuti podkast, 2020. Program je najbolji podkast na Spotifaju i navodno se preuzima skoro 200 miliona puta mesečno.

Daniel Ek, Spotify Danijel Ek / Foto: Profimedia/Lars Pehrson/SvD/AFP

Akcije u Spotifaju su pale 6% za tri dana do 28. januara tekuće godine, a gledano od 1. januara pale su 25%, što je smanjilo tržišnu kapitalizaciju za 2,1 milijardu dolara. Akcije kompanije porasle su na 173 dolara po akciji krajem prošle nedelje, ali su ponovo pale, nakon što se Mičel pridružila protestu.

Pad je, dodaje RT, pogoršan nakon što su platforme za strimovanje muzike Epl Mjuzik i Tajdal izrazile podršku muzici Nila Janga. Njegove pesme će se sada emitovati ekskluzivno na SiriusXM-u.

Prošlog meseca, 270 naučnika i medicinskih profesionalaca poslalo je Spotifaju otvoreno pismo, pozivajući na brzo usvajanje politike usmerene na stopiranje dezinformacija, nakon što je sporna epizoda The Joe Rogan Experience-a promovisala, kako su rekli, "neosnovane teorije zavere" o pandemiji.

Spotifaj je, inače, broj jedan servis za audio strimovanje u SAD, koji obuhvata 31% ukupnih pretplatnika u zemlji. Zatim slede Epl Mjuzik sa 15%, Amazon Mjuzik i Tensent sa 13%, dok i Jutjub Mjuzik pripada listi "prvih pet", sa 8 procenata.

Budući da digitalni mediji nastavljaju svoj brzi rast, najnoviji skandal može proći nezapaženo u pozadini komercijalnog uspeha Spotifaja, napominje RT. Prihodi kompanije od plaćenih pretplata porasli su za 18,5% u 2020. Očekuje se da će taj broj biti još veći u 2021. godini.

Video: Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>