• 4

Nemački penzioneri rade punom parom: Ovo su poslovi na kojima ih često traže

Više od 1,3 miliona žena i muškaraca u Nemačkoj radi i nakon odlaska u penziju.

  • 4
Penzija ilustracija, penzioneri, starost, starci, pare, novac, dinari Foto-ilustarcija: Telegraf

Prema statistici Saveznog zavoda za zapošljavanje, u junu 2021. gotovo 300.000 ljudi „iznad standardne starosne granice za penzionisanje“ radilo je u delatnostima koje podležu plaćanju doprinosa za socijalno osiguranje. To je povećanje od gotovo 30 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Nešto umerenija je stopa rasta u segmentu tzv. „mini poslova“ – oko milion penzionera, što je porast za oko pet procenata. Tzv. „mini posao“ (minijob) je u Nemačkoj posao na kojem se zarađuje do 450, a na šta se ne plaća porez, piše DW.

Pandemija očigledno nije uticala na trend većeg broja zaposlenih penzionera, iako starije osobe spadaju u rizičnu grupu koja se suočava s težim oblicima bolesti.

„Jenatek – industrijska montaža“ se već godinama oslanjaju na starije radnike. Ta firma posreduje u zapošljavanju 450 mehatroničara, zavarivača, električara i rukovodilaca na gradilištu, a njih 15 je već u starosnoj dobi za penzionisanje. No, oni nastavljaju da rade, jer kompanije baš njih traže. „Sve više naših mušterija prepoznaje vrednost iskusnih kolega“, kaže šef kompanije Peter Šmit. Najstariji radnik ima 72 godine i još uvek radi na gradilištu.

Novac nije najvažniji motiv

Posebno u medicinskom sektoru, mnoge žene i muškarci koji bi već mogli da budu u penziji nastavljaju da rade – to pokazuje analiza trenutnih podataka sa tržišta rada. Aktuelna studija Instituta za nemačku privredu (IW) pokazuje takođe da dodatni prihodi ne igraju centralnu ulogu za mnoge zaposlene penzionere. „Većina njih jednostavno želi da radi. Mnogi uživaju u tome što rade i žele da ostanu aktivni. Siromaštvo u starosti nije nužno razlog za zapošljavanje“, kaže Oliver Štetes iz tog insititua.

Takođe oni na taj način žele da obezbede da će znanje  preneti na mlađe kolege i da će, bar donekle, da ublaže probleme zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Seniori odlaze, a mladih nedostaje

Prema aktuelnoj Instituta za nemačku privredu iz oktobra prošle godine, nedostatak kvalifikovanih radnika već sada je veći nego pre pandemije. Nedostaje gotovo 400.000 kvalifikovanih radnika, što je 50.000 više nego ranije. To posebno pogađa istočne delove Nemačke. Relativno veliki broj radnika odlazi u penziju, a istovremen je sve veći nedostatak mladih koji bi zauzeli njihova radna mesta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    1. februar 2022 | 15:56

    72 godina i radi na gradilištu? Možda kao poslovođa ili nešto tako ali kao radnik: tesar ili armirač nema teorije kao tesar moraš da se pentraš po oplati i po skelama sa 72 godine. Pričajte to nekom drugom. Neka dođe u srbiju da radi na gradilištu. 😂😂😂😂😂

  • Cvet

    1. februar 2022 | 14:49

    Našeg naroda da radi u penziji nema mnogo jer se Izrade kao sklave pre penzije i obično umiru kratko Pre cilja a ako rade švapske babe i dedovi koji su lencarili na našim leđima ceo život nemaju ni kuce ni mace pa idu ubiti vreme i dosadu i smetati ostatak stranaca ! Ne umori se i oznoji svaba samo noseći čizme ! Tako da priču treba ispisati istinski ako već se piše ! Obećana zemlja je obećana samo u snovima !

  • Lazar

    1. februar 2022 | 13:58

    Obecana zemlja al za malo...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>