• 5

"Evropa nema alternativu za ruski gas. To bi značilo da svoju energetsku krizu preseli u Aziju"

Prema rečima katarskog ministra energetike, količine gasa koje su potrebne EU ne mogu biti zamenjene od strane bilo kog dobavljača jednostrano, bez ometanja isporuke drugim regionima

  • 5

Najnovije spekulacije o hipotetičkoj invaziji Rusije na Ukrajinu i potencijalnim sankcijama koje su "zapadne zemlje obećale kao odgovor na to", izazvale su ozbiljnu zabrinutost za energetsku bezbednost u Evropi, koja je već uzdrmana pandemijom i ostalim faktorima.

Evropa prolazi kroz tešku energetsku krizu, sa porastom cena grejanja i električne energije, što predstavlja nepodnošljiv teret za domaćinstva i preduzeća. Podsećamo, Britanci će na proleće, kako je najavljeno, struju plaćati 50% više, a u Hrvatskoj bi gas mogao da poskupi do 70 odsto.

Tako, trpi i najveća ekonomska sila Evrope, tačnije, domaćinstva.

Troškovi grejanja i električne energije u toj zemlji porasli su za 107% i 41% u protekloj godini. I dok evropske zemlje "strepe" od poteza Rusija, Švedska se ne potresa mnogo.

Naime, kako smo pisali sredinom januara, oni se ne oslanjaju na uvoz gasa, već izdvajaju stotine milijardi dolara za pomoć građanima. 

Vlada je saopštila da su sredstva namenjena za pokriće visokih račina za električnu energiju za period od tri meseca, počev od decembra 2021, pri čemu će maksimalan iznosi kompenzacije po domaćinstvu biti 2.000 kruna ili 221 dolar mesečno, izvestio je Rojters prošlog meseca.

Kako sada piše RT, zalihe ruskog gasa čine otprilike 40% evropske potrošnje, a očekuje se da će svaki prekid isporuka pogoršati trenutnu situaciju i izazvati skokove cena energije.

Iako su veliki proizvođači energije poput Katara ili Azerbejdžana obećali hitne isporuke gasa u region, količine koje isporučuje Rusija je, navodno teško, zameniti bez uticaja na druge velike potrošače širom sveta, posebno u Aziji, najbrže rastućem tržištu na svetu.

- Evropa nema alternativu za ruski gas - rekao je Ron Smit, viši analitičar "BCS Global Markets", a prenosi Blumberg. "Morali biste da preusmerite polovinu tečnog prirodnog gasa (LNG-a) koji Azija troši da biste zamenili Gasprom. I šta bi to značilo? To bi značilo ogromne nestašice energije širom Azije, izvozili biste energetsku krizu iz Evrope u Aziju", dodao je.

Prema rečima katarskog ministra energetike, Sada Al Kabija, količine gasa koje su potrebne EU ne mogu biti zamenjene od strane bilo kog dobavljača jednostrano, bez ometanja isporuke drugim regionima. Zvaničnik je istakao važnost ispunjavanja obaveza iz dugoročnih ugovora sa postojećim kupcima i rekao da bi jačanje evropske energetske bezbednosti neizbežno zahtevalo kolektivne napore brojnih proizvođača gasa.

Očekuje se da će povećana konkurencija za tečni prirodni gas održati visoke cene. Istraživači kažu da bi Evropa morala da obuzda tražnju, u slučaju bilo kakvog dužeg poremećaja koji bi trajao tokom naredne dve zime.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Racanin

    3. februar 2022 | 16:43

    I treba Rusi da im ukinu gas kad su poltroni Amerike.Da im je do naroda mislili bi svojom glavom .

  • kg man34

    3. februar 2022 | 17:35

    Kad bude sankcija protiv njih. cika zatvori ventil i cao baj baj

  • Милош

    3. februar 2022 | 19:34

    Rusija je u najtežem položaju u poslednjih 30 god. Gas pogoršava situaciju, pokušava se otimačina resursa, na silu. Bojim se da će Ruski narod pretrpeti ogromnu žrtvu. Biće primorani da povuku potez koji će Evropu devastirati... A u manjoj meri ali narednih 1500 god. i Severno Američki kontinent. Rusi su primorani na akciju protiv mnogostruko jačeg neprijatelja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>