• 17

Kako se kali evro kovanica po pravilima EU? Nikola Tesla biće na hrvatskim novčanicama

Dizajn evro novčanica je isti nezavisno od države koja ih štampa

 • 17

Svaka zemlja ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima i nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizovali sledeći predlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla kao i glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na jedan evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa. Glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan konkurs koji je bio anoniman.

Međutim, eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, predstavljalo bi prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu.

Podsetimo, ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković oglasio se povodom tog našeg teksta.

A kako se dizajnira kovanica, i koja su pravila EU

Dizajn evro novčanica je isti nezavisno od države koja ih štampa, ističu nam iz centralne banke.

Pitanje dizajna evro kovanica regulisano je Uredbom Saveta EU o apoenima i tehničkim specifikacijama evrokovanica namenjenih opticaju.

Po navedenom propisu evrokovanice imaju jednu zajedničku (evropsku) stranu koja je ista na svim evrokovanicama (avers) i drugu nacionalnu (revers), koja se razlikuje od zemlje do zemlje i koja ima na sebi oznaku države članice EU.

Na toj nacionalnoj strani evrokovanice mora se nalaziti krug sastavljen o d 12 zvezdica (simbol EU) koje u potpunosti okružuju nacionalni dizajn. Unutar navedenih 12 zvezdica država članica samostalno odlučuje o motivima koje će prikazati.

Na primer, Italija ima evrokovanice apoena EUR 2, na kojima je prikazan portret Dantea Aligijerija (autor Rafael) a na evrokovanici apoena EUR 1 crtež Leonarda Da Vinčija koji prikazuje idealne proporcije ljudskog tela.

Grčka na evrokovanici apoena EUR 2 ima scenu sa mozaika u Sparti (treći vek nove ere) u kojoj je prikazana boginja Evropa koju otima Zevs u obliku bika, a na kovanici apoena EUR 1 prikazana je sova urađena po uzoru na staru atinsku kovanicu od 4 drahme.

Nikola Tesla, novcanice, Biznis Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

 Države obično formiraju komisije (umetnici, numizmatičari, graveri, političari) koje vrše izbor nacionalnog dizajna evrokovanice u konkurenciji većeg broja predloga .

O nacionalnom dizajnu evrokovanice odlučuje država članica EU koja evro koristi kao zajedničku valutu.

Tako, dizajn evrokovanice može se menjati po proteku roka od 15 godina osim ako dođe do promene šefa države ili to zahtevaju razlozi sprečavanja falsifikovanja evrokovanica, kada je moguće menjati dizajn i pre isteka pomenutog roka.

Država članica ima obavezu obaveštavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana evro kovanica, a zahtev za odobrenje dizajna podnosi se Savetu EU.

Savet EU odobriće dizajn nacionalne strane evrokovanice ako su ispunjeni tehnički uslovi i ako nema primedbi drugih država članica koje koriste evro kao zajedničku valutu.

U slučaju da ima primedbi ( a one su moguće kada bi predloženi dizajn nacionalne strane jedne države mogao izazvati nepovoljne reakcije građana druge države članice), Savet EU donosi odluku o prihvatanju ili odbijanju zahteva kvalifikovanom većinom glasova.

Video: Kolekcija od dva novčića i markice košta 30 miliona evra: Da li vrede toliko?

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Jovana

  4. februar 2022 | 14:23

  Normalno da će Tesle biti tamo jedan od najvećih SRBA 🇷🇸 neće valja nekog hrvata staviti .😂

 • Shkomi

  4. februar 2022 | 13:06

  Sto ne stave Momcila Djujica??Po toj logici je i on Hrvat.Vrhunac cinizma bi bio da prisvoje i Savu Sumanovica.

 • Crnogorac

  4. februar 2022 | 13:13

  Neka zna svijet da su i oni srbi, doduše najgori su al su ovim to potvrdili, ima vremena da se poprave pa budu i bolji...

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>