• 1

Neočekivani obrt: Uprkos omikronu, otvoreno skoro pola miliona radnih mesta samo u januaru

U istom mesecu su, u SAD, snažno porasle i zarade zaposlenih, za 0,7 posto

  • 1
posao, kancelarija Foto: Freepik

Tokom januara, dodato je 467.000 radnih mesta u SAD, uprkos omikronu, objavilo je nedavno američko Ministarstvo rada, piše BBC.

Istovremeno, Kancelarija za statistiku tržišta rada izvestila je da je stopa nezaposlenosti u SAD u januaru blago povećana na 4,0 posto, preneo je CNBC.

Kompanija "Dau Džons" je predviđala da će broj novootvorenih radnih mesta iznositi 150.000, a stopa nezaposlenosti 3,9 procenata. Pritom, neverovatno visok podatak o zapošljavanju dolazi samo nedelju dana nakon apela Bele kuće da bi cifra mogla biti niža.

Međutim, slučajevi zaraze kovidom su opali, na nacionalnom nivou, tokom poslednjih nedelja, pri čemu je kretanje sedmodnevnog proseka palo za više od 50% u odnosu na vrhunac iz sredine januara.

Ako posmatramo ukupan zbir, za dva poslednja meseca 2021. godine, cifra je povećana za 709.000 radnih mesta. Sa tim izmenama, ukupan broj novootvorenih radnih mesta u 2021. iznosi 6,66 miliona, što je najveće jednogodišnje povećanje u istoriji SAD, dodaje se.

Podsećamo, u januaru 2022. su snažno porasle i zarade zaposlenih, za 0,7 posto na mesečnom nivou, odnosno za 5,7 procenata na 12-mesečnom. Stopa povećanja plata, međutim, i dalje zaostaje za inflacijom, koja je u decembru bila oko 7,0 odsto, zaključuje CNBC.

Primetno je, takođe, da radnici sada više traže od poslodavca, a manje trpe, te je tako korona trajno izmenila tržište rada na najmanje tri načina.

Video: Pohod na Mont Everest, startap ili preduzetništvo? Andor Luhović otkriva šta mu je od toga propalo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    6. februar 2022 | 10:27

    I kod nas su zarade porasle za nekoliko procenata ali su zato cene skočile za sto posto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>