• 25
 ≫ 

Rasprava oko kovanica: Javio se i škotski fotograf i rekao "on je uzeo moju fotografiju"

 ≫ 

Autor najuspešnijeg dizajna za naličje evrokovanice od jednog evra je Stjepan Pranjković, koji je za pobednički dizajn osvojio nagradu od oko 9.000 evra

  • 25
Nikola Tesla dizajn kovanica Foto: Vlada RH

Na sednici Nacionalnog veća za evro u Hrvatskoj pre dva dana je predstavljen dizajn kovanica evra i evrocenta.

Premijer Andrej Plenković je objavio da će se na kovanicama nalaziti Nikola Tesla, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna i pismo glagoljica, dok će šahovnica biti zajednička podloga.

Autor najuspešnijeg dizajna za naličje evrokovanice od jednog evra je Stjepan Pranjković, koji je za pobednički dizajn osvojio nagradu od oko 9.000 evra, međutim, ubrzo je izbio svojevrsni skandal.

Motiv njegovog dizajna počeo je da se poredi sa fotografijom s Gugla, koja se prva pojavi kada na engleskom jeziku pretražujete pomenutu životinju.

Tako su ljudi na društvenim mrežama upozoravali na sličnost poze u kojoj se nalazi životinja, grane na kojoj se životinja nalazi, ali i sitnijih detalja, poput položaja repa ili bele boje koja se nalazi životinji na vratu.

Obrt je usledio vrlo brzo kada se oglasio škotski fotograf, uveren da mu je fotografija ukradena.

Naime, kako piše Jutarnji list danas, kuna na grani, koja je u centru kovanice, kretnjom i položajem je identična kuni koju je fotografisao Iain Leach.

Frapantnu sličnost primetili su korisnici društvenih mreža koji su fotografa na to upozorili, ali priča ide i dalje.

Tako je otkriveno da je hrvatski dizajner krajem avgusta 2021. u Fejsbuk grupi Bring your own laptop onlineod korisnika zatražio pomoć oko obrade fotografija. Zanimalo ga je kako da ornament sa jedne fotografije prebaci iz Fotošopa u Ilustrator ili drugi program, u kojem bi mogao da doda efekte.

Rasprava se pokrenula, a Pranjković je pojasnio zašto mu to treba. "Ma, dizajniram neke kovanice i trebaju mi svetlosni efekti kako bih dobio metalni izgled fotografije. Pokušao sam na razne načine, ali nijedna verzija mi se ne sviđa", napisao je na engleskom.

- Nisam bio svestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice evra. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj - rekao je Iain Leach za 24sata i dodao: "Da, izgleda kao moja fotografija koju je neko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio konkurs i da je taj dizajn pobedio. Čuo sam i da je pobednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa".

- On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi oni, koji su to organizovali, trebalo da mu povuku novčanu nagradu i navedu pravog autora fotografije - dodao je Škot.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eee

    6. februar 2022 | 10:32

    Meni je zao koliko je taj narod bolesno izkompleksiran i koliko se trudi da bude iznad nas a samo neka potraze po tavanima i podrumima i naci ce pravoslavne ikone svojih predaka.

  • M.m

    6. februar 2022 | 10:32

    Oni su sve uzeli od nekog a najvise od Srba, uzeli skoro sve od Srba a hteli bi da izigravaju Nemce ... tako da njima nije lako

  • Mis..

    6. februar 2022 | 10:33

    Sve sto su napravili kao dezava napravito je na lazi i genocidu sta se drugo moze ocekivati od njih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>