• 3
 ≫ 

Najavljen je komentar HNB u slučaju afere "kuna"

 ≫ 

Istovremeno, iz Vlade Hrvatske su rekli kako su svi učesnici konkursa morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava likovnog rešenja koji su kandidovali, te da je konkurs za odabir likovnog rešenja od početka do kraja vodila HNB

  • 3

Ovih dana digla se velika prašina oko aktuelnih hrvatskih kovanica evra, sa likom Nikole Tesle i slikom kune, životinje koja pripada porodici lasica.

Kako smo pisali u više navrata, Hrvatska je pre izvesnog vremena objavila konkurs za idejno rešenje nove kovanice, a autor najuspešnijeg dizajna za naličje evrokovanice od jednog evra je Stjepan Pranjković.

On je za pobednički dizajn osvojio nagradu od oko 9.000 evra, međutim, ubrzo je izbio skandal. Motiv njegovog dizajna počeo je da se poredi sa fotografijom s Gugla, koja se prva pojavi kada na engleskom jeziku pretražujete pomenutu životinju.

Obrt je usledio vrlo brzo kada se oglasio škotski fotograf, uveren da mu je fotografija ukradena.

Sada se u ceo proces uključila Hrvatska narodna banka (HNB), koja proverava situaciju i konsultuje se sa pravnim stručnjacima oko informacija da dizajn kune za naličje evrokovanice od 1 evra autora Pranjkovića - podseća na fotografiju životinje kune s interneta, piše Večernji.hr.

Autor fotografije Iain H. Leach, kako je sam rekao, nije bio upitan za dopuštenje da se koristi njegova fotografija. HNB će svoj komentar objaviti sutra, dodaje se.

Istovremeno, iz Vlade Hrvatske su rekli kako su svi učesnici konkursa morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava likovnog rešenja koji su kandidovali. Dodaju da je konkurs za odabir likovnog rešenja je od početka do kraja vodila HNB, kroz Komisiju za odabir, sa spoljnim članovima, i kroz stalnu Komisiju za novac HNB-a, koja inače odlučuje o dizajnu prigodnih kovanica.

Video: Keš kredit preko mobilnog telefona: Možete sve da završite 24/7

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pfc

    6. februar 2022 | 12:56

    Ustase stavile srbina na kovani novac

  • Ilija

    6. februar 2022 | 18:27

    Dobro onda čemo mi staviti Dubrovnik i Jelačića on je Srbim isto kao i Tesla hrvat .

  • Krusko Medo

    6. februar 2022 | 15:21

    Kako vas nije SRAM I STID pa ustase su pobile i istrebile Familiju Tesla kompletnu niko ziv nije ostao i sad stavljate Nikolu Srbina na svoj novac,kako rece onaj jedan ljudina:Hrvati su narod bez morala,obraza,stida...to je glavno olicenje pravog Hrvata

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>