• 1

Gvožđe se oporavlja: Vredi više od 150 dolara po toni

Veća građevinska aktivnost, po pravilu, podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa

  • 1
gvožđe, ruda gvožđa Foto: Shutterstock

Cena rude gvožđa je premašila nivo od 150 dolara po toni, pošto je Kina pomerila rok vezan za svoju gigantsku industriju čelika i smanjenje emisije ugljenika.

Prioritet je dat ekonomskom rastu, a rok je pomeren za pet godina.

Emisije ugljenika iz kineskog visoko zagađujućeg sektora čelika trebalo bi da dostignu vrhunac 2030, dok je raniji rok bio 2025. godina, navodi se u saopštenju vlade, objavljenom u ponedeljak.

To je, prema oceni njujorške agencije Blumberg, signal da vlasti ponovo kalibriraju klimatsku strategiju u svetlu prošlogodišnjih skokova cena sirovina, te da pripremaju snažnije podsticaje privrednim sektorima koji su ugljenično intenzivniji.

Investitori odmeravaju kolike će podsticaje vlasti obezbediti za stabilizaciju kineske ekonomije koja je počela da usporava. Veća građevinska aktivnost, po pravilu, podrazumeva veću proizvodnju čelika, što zauzvrat jača potražnju za rudom gvožđa.

To dalje znači i veću emisiju gasova sa efektom staklene bašte, dodaje se u tekstu. Proizvodnja čelika učestvuje sa oko 15% u kineskoj emisiji ugljenika.

Ruda gvožđa, koja je sirovina za proizvodnju čelika, oporavila se nakon pada u novembru, kada je cena bila ispod 100 dolara po toni. Skok se dešava usled očekivanog stabilnijeg rasta u 2022. Peking je već preduzeo niz mera, uključujući smanjenje kamatnih stopa i ubrzanje infrastrukturnih projekata.

Odlaganje roka za realizaciju klimatskih ciljeva u industriji čelika poklapa se sa nedavnom retorikom Pekinga o uravnoteženju zelenih ciljeva sa drugim ekonomskim ciljevima.

S druge strane, predsednik Kine, Si Ðinping, rekao je da klimatski ciljevi ne bi trebalo da ugroze isporuke proizvoda koji "obezbeđuju normalan život stanovništva".

Video: Da li je ovo budućnost vinogradarstva: Guske i magarci eliminišu korov umesto herbicida

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    8. februar 2022 | 11:29

    To mu ga dođe oko 16 dinara za kilogram. Jedan šaht vredi 400 dinara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>