• 4

Momirović: Veliki projekti u Srbiji za brže veze sa EU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je danas zvaničnu posetu Briselu

  • 4
Tomislav Momirović Tomislav Momirović / Foto: Marko Jovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je danas zvaničnu posetu Briselu tokom koje će zvaničnike Evropske unije informisati o velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija sprovodi kako bi se što pre integrisala i povezala sa EU, navodi Tanjug.

Momirović će u Briselu razgovarati i o drugim reformama na putu evrointegracija Srbije, kao što su reforma u oblasti vladavine prava i pravosuđa.

- Naše strateško opredeljenje je da postanemo članica EU i nećemo se zaustaviti dok ne ispunimo celu agendu - poručio je Momirović.

Prvog dana posete sedištu EU, Momirović se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, evroposlanikom Andorom Delijem i direktorom evropske izvršne Agencije za infrastrukturu, klimu i životnu sredinu Dirkom Bakersom.

Na pitanje Tanjuga o napretku Srbije u okviru infrastrukturnih projekata koji su sufinansirani iz fondova EU, Momirović konstatuje da Srbija trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, a da je projektovana izgradnja više od 1.200 kilometara.

U fokusu sastanaka u Briselu, kaže Momirović, biće upravo dva najznačajnija projekta koje Srbija trenutno gradi, a to su železnički Koridor 10 i Auto-put mira.

- Auto-put mira, od Niša do Prištine, neće doneti samo ekonomsku perspektivu, nego će doneti i dugoročnu političku stabilnost u celom regionu Balkana. Mi to dugujemo našim građanima. Dugujemo da oživiomo ceo taj deo naše države i uveren sam da smo na dobrom putu - kaže Momirović.

On ocenjuje da je Srbija već uradila veliki posao otvarnjem pregovora sa EU o grantovima u iznosu između 300 i 450 miliona evra za brzu prugu, koja će transportno povezati Srbiju za EU, ali i poboljšati robni i putnički saobraćaj unutar države.

- To je ključan, a verovatno i najveći projekat za Srbiju - kaže Momirović.

Kada je reč o auto-putu Niš-Priština, ministar infrastrukture Srbije kaže da je počela izgradnja prvih pet kilometara od Niša i da se radovi nastavljaju.

Drugog dana posete Briselu, Moimirović će se sastati sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbija

    8. februar 2022 | 20:38

    Ja koliko vidim narod jedva prezivljava bice tu svasta jos malo a vi o nekim projektima za koje narid briga jer je sve gore..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>