• 1
 ≫ 

Zašto se firme masovno gase i to već posle tri godine od osnivanja?

 ≫ 

Smatra se da je problem u potrebnom kapitalu i visini socijalnog osiguranja u Austriji

  • 1
beč Foto: Christian Stemper

Tokom pandemije u Beču je porastao broj osnovanih firmi, ali se veliki broj njih posle tri godine gasi, ukazuje Privredna komora.

Prošle godine je u Austriji broj novih firmi porastao 6 odsto, a od oko 35.000 novoosnovanih kompanija jedna četvrtina je osnovana u Beču. "Pandemija nije ugušila preduzetnički duh", zadovoljan je Valter Ruk, predsednik Privredne komore Beča.

Međutim, nakon tri godine od osnivanja mnoge firme se gase, odnosno to pogađa jednu četvrtinu novoosnovanih kompanija. Ruk smatra da je problem u potrebnom kapitalu i visini socijalnog osiguranja.

Naime, po osnivanju kompanije, u prve dve godine socijalni doprinosi su u minimalnom iznosu, ali čim firma kreće da zarađuje rastu i socijalni doprinosi. Takođe, i kapital kompanijama predstavlja probleme.

Firme se osnivaju sa malim startnim kapitalom i imaju probleme da osiguraju dovoljan kapital za poslovanje, ukazao je Ruk. S tim u vezi Privredna komora traži od vlade usvajanje paketa mera koji bi ponudio koncept osiguranja kapitalala.

Video: Nema dobrog posla bez emocionalne veze: Regionalno spajanje je ključno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    10. februar 2022 | 08:46

    Vecina novoosnovanih firmi su male firme koje imaji 2,3 i do 10 radnika.Ljudi sa nasih prostora otvaraju firmu kako bih dobro ziveli a da nerade nista.Tasince preko prsa telefon(vecinom dva ili vise).Marllboro, skupa kola i ceo dan u kaficu.Radim u firmi gde austrianci generacijski rade.Deda,baba,kcerka i njen sin .Prvi u firmi a zadnji odlaze.Firma osnovana 1950.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>