• 45

Očekuje se novo poskupljenje goriva u Srbiji: Naftaši kažu "još samo koji dinar"

Neće biti skoka u desetinama dinara, ali biće "još neki dinar"

  • 45
Pumpa, sipati točiti gorivo Foto-ilustracija: Shutterstock

Na cene goriva u Srbiji uticaće kretanje cene nafte i može se očekivati da dođe do poskupljenja od još nekoliko dinara, rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

"Pri ovim kretanjima na globalnom tržištu, porast cena sirove nafte će uticati na rast cena goriva u Srbiji i u narednom periodu, opšta saglasanost da će ove godine cena nafte preći 100 dolara po barelu", rekao je za TV Tanjug.

Dodao je da će, ukoliko država nešto ne učini, ta komponenta rasta cene nafte sigurno uticati na to da gorivo poskupljuje i dalje. Mićović je ocenio da poskupljenje neće biti naglo, i teško da može da bude nekoliko desetina dinara, ali je moguće da bude poskupljenja goriva još za samo koji dinar.

On je izneo podatak da se oko 85 posto goriva koje se potroši u Srbiji dobija od prerade uvezene nafte i uvozom derivata, dodajući da se uvozi iz zemalja okruženja, pa je stoga važno šta se kod njih dešava.

Podsetio je da se država 2012. godine kada su cene bile visoke odlučila da smanji akcizu tokom nekoliko meseci.

"Ti uslovi za smanjenje akcize postoje i sada u Srbiji. Stvar je u rukama Vlade Srbije koja suvereno odlučuje o politici", rekao je on.

Dodao je da je sa visokim cenama manja opšta konkurentnost privrede i poljoprivrede, a kao primer naveo međunarodni transport u kojem nijedan kamion više ne sipa gorivo u Srbiji.

Mićović je naveo primer Poljske koja je smanjila PDV sa 20 na osam procenata na gorivo, odnosno Hrvatske koja je ove godine po drugi put zamrzla maloprodajne cene goriva.

On je podsetio da Srbija po ceni benzina uvek na proseku regiona, dizela pri vrhu, a kod tečnog naftnog gasa je možda i evropski rekorder.

"Naša specijalnost je naknada za markiranje goriva, što niko nema na ovaj način ni u regionu ni u Evropi", istakao je on.

Konstatovao je i da sada kada su ovako visoke cene nafte, dolazi do izražaja koliko je opasno imati i visoke naknade.

Video: Do proleća stiže 100 vozila na prirodni gas: Primopredaja 10 novih autobusa na e-pogon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gole

    9. februar 2022 | 18:46

    Zamaze nam oci sa nekom crkavicom, a posle nje krecu poskupljenja, bolje da ne daje nista.

  • Sumadinac

    9. februar 2022 | 19:08

    Ja bi voleo da ode na 250 din pa jos cutite i sedite po kucama i gledajte televizor koji vas truje kako je sve super....

  • 534

    9. februar 2022 | 18:21

    Ponedeljak 183, utorak 188, Sreda 189, četvrtak...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>