• 0

Kako su poslovali naftaši u 2021: Veći profiti i ulaganja, ali oprez ostaje

Sudeći po rezultatima koje objavljuju naftne kompanije, 2021. godina je za ovaj sektor bila veoma uspešna, ali su naftaši istovremeno svesni da kriza još nije u potpunosti prošla

  • 0
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija Foto: Shutterstock

Februar je mesec kada globalne naftne kompanije tradicionalno saopštavaju rezultate poslovanja u prethodnoj godini. Tako su do sada javnost o tome obavestili giganti poput Exxonmobil, OMV-a, Shella, BP i norveškog Equinora.

Ovaj period za naftaše prolazi u mnogo boljem raspoloženju nego što je to bilo prošle godine. Nakon velike krize i gubitaka koje je donela pandemijska 2020. godina, sada kompanije i njihovi akcionari imaju mnogo više razloga za zadovoljstvo. Međutim, kolebanja na naftnom tržištu i različite prognoze potražnje za "crnim zlatom", naftne kompanije i dalje čini veoma uzdržanim kada je reč o daljim kapitalnim ulaganjima. Zato će i 2022. godina u ovoj industriji, po svemu sudeći, proći u znaku nastavka štednje koju je nametnula pandemija, bez obzira što su cene nafte trenutno na svom sedmogodišnjem maksimumu.

U nastavku su tri osnovna zaključka o stanju naftne industrije nakon što su pojedine kompanije saopštile rezultate poslovanja u 2021. godini:

Veći profiti

Sve naftne kompanije koje su se do sada oglasile, u javnosti su objavile zaradu koja može da se poredi sa periodom pre koronavirusa. Na primer, Exxonmobil je u 2020. godini imao gubitak od 22,4 milijarde dolara, dok je u prošloj godini zaradio 23 milijarde. Shell je posle gubitka od 21,6 milijardi dolara tokom najjačeg udara pandemije, u 2021. godini imao zaradu od 20,1 milijardu. Equinor je prošle godine imao dobit od 8,6 milijardi dolara, čime je nadoknadio gubitak od 5,5 milijardi nastao u 2020. godini. Raspoloženje naftaša najbolje oslikava izjava prvog čoveka Exxonmobil, Darena Vudsa, koji je pohvalio rad svoje kompanije u prošloj godini.

-Naš efikasan odgovor na pandemiju, fokusiranost pri investiranju tokom lošeg perioda i program ušteda omogućili su nam da iskoristimo sve benefite oporavka tržišta u 2021. godini - naveo je Vuds.

Skromniji rast investicija

Tokom 2020. godine naftne kompanije bile su prinuđene na mnogobrojne uštede. One su, pre svega, ostvarene na uštrb kapitalnih projekata. Zbog toga su analitičari upozorili da bi odsustvo investicija u nova naftna polja u budućnosti moglo da znači manjak nafte na tržištu i posledično veće cene. I pored upozorenja, naftaši se nisu osmelili na značajnija ulaganja. Očigledno je kompanijama potrebno više vremena kako bi se zalečili svi ožiljci iz 2020. godine i kako bi se hrabrije iskoračilo u nove poslovne poduhvate.

Oprezno i u 2022. godini

Skromnije investiranje može da ukaže i na to da naftni giganti još nisu sigurni da je kriza prošla. Kolebanje cena i brojna geopolitička pitanja koja ostaju otvorena u tekućoj godini, nagoveštavaju da će i u 2022. ključna reč za naftaše biti – opreznost. Takve najave su i stigle u saopštenjima kompanija koje su navele da će se i dalje držati finansijske discipline koja je pokazala dobre rezultate tokom krize.

Kada je reč o domaćem tržištu, NIS svoje rezultate poslovanja tradicionalno saopštava u drugoj polovini februara. Ako je suditi po ostvarenju za devet meseci 2021. godine ovaj period će biti uspešan za domaću naftnu kompaniju. Tako je NIS od januara do septembra imao neto dobit od 13,3 milijardi dinara i EBITDA od 38,2 milijarde, što su rezultati na nivou onih ostvarenih pre krize.

U NIS-u takođe najavljuju nova značajna ulaganja. Tako je kompanija nedavno objavila da u 2022. godini planira investicije od 25 milijardi dinara čime bi se trasirao dalji razvoj. Takođe, NIS je sa Vladom Srbije i Petrohemijom krajem 2021. godine potpisao Ugovor o strateškom partnerstvu, čime je ova kompanija ušla i na tržište petrohemijskih proizvoda. Pored toga, u 2022. godini je najavljen i početak rada Termoelektrane-toplane Pančevo koju NIS gradi u saradnji sa ruskim "Gasprom energoholding" čime će NIS steći nove značajne kapacitete za proizvodnju električne energije. Po svemu sudeći, pred domaćim naftašima je uzbudljiva godina.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>