• 1

Eskalacija sukoba: Mahnita kupovina dolara je nova "sigurna luka"

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, ojačao je za 0,4 posto na 96,351 poena

  • 1
FED, SAD, dolar Foto: Shutterstock

Globalni investitori su nagrnuli danas da kupuju američki dolar, japanski jen i švajcarski franak, kao bezbednu imovinu, usled straha da će Rusija navodno napasti Ukrajinu.

To je dovelo do rasta vrednosti pomenutih valuta.

Ovakav trend na deviznim berzama usledio je dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da Rusija može da napadne Ukrajinu svakog trena, prenosi Rojters.

Moskva je negirala da ima takve planove, ali je jedan visoki ruski zvaničnik poručio da je spremna "da puca na strane brodove i podmornice ako budu ilegalno ušle u njene vode".

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, ojačao je za 0,4 posto na 96,351 poena, na najviši nivo od 1. februara, na trgovanju oko podneva po srednjoevropskom vremenu.

Evro je pao za 0,4 procenta na 1,1301 dolara, što je njegova najmanja vrednost od 3. februara.  Tržišni optimizam prema evru delom je splasnuo i posle izjave predsednice ECB, Kristin Lagard, koja je ponovila da će bilo kakva promena monetarne politike biti postepena.

Rublja se nakon jutrošnjeg oštrog pada blago oporavila i stabilizovala na 77,08 rubalja prema dolaru. Investitori su krenuli s rasprodajom ruskih aktiva u petak, što je uticalo na slabljenje rublje na najniži nivo od 28. januara.

Rublja i dolar, novac Foto: Shutterstock

Takođe, Rojters je preneo da će antimonopolski regulator Evropske unije "verovatno intenzivirati prikupljanje informacija o Gaspromovim evropskim preduzećima, zbog krize u snabdevanju gasom".

To je rekla osoba upoznata sa planovima evropske Komisije za zaštitu tržišne konkurencije.

Agencija EU za tržišnu konkurenciju tek treba da donese konačnu odluku o sledećoj fazi istrage, rekao je Rojtersov izvor, a dokazi do kojih dođe tokom istrage mogli bi da joj pomognu da izgradi slučaj protiv Gasproma.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda

    14. februar 2022 | 16:46

    Sve trenutne tenzije u svetu se i prave da dolar ojača i da se preko njega vlada svetom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>