• 0

"Firme nemaju motiv da se oslobode uglja, sve dok ima banke ispisuju blanko čekove"

Studija pokazuje da su banke iz šest zemalja bile odgovorne za 86 posto globalnog finansiranja uglja u periodu od januara 2019. do novembra 2021. godine

  • 0
ugalj Foto: Unsplash

Stotine finansijskih institucija plasiralo je 1,5 biliona dolara u industriju uglja, u vidu zajmova i garancija od januara 2019. do novembra 2021. godine, iako su mnoge dale obećanja da će voditi politiku za ostvarenje neto nulte emisije štetnih gasova.

To pokazuje istraživanje grupe od 28 nevladinih organizacija.

Redukovanje upotrebe uglja je ključni deo globalnih napora da se smanje gasovi sa efektom staklene bašte koji zagrevaju klimu i svedu emisije na "neto nulu" do sredine veka, a vlade, kompanije i finansijske institucije širom sveta su se obavezale na preduzimanje akcije.

Međutim, banke nastavljaju da finansiraju 1.032 firme koje se bave rudarstvom, trgovinom, transportom i korišćenjem uglja, pokazalo je istraživanje, a prenosi Rojters.

- Banke vole da tvrde kako žele da pomognu svojim klijentima iz industrije uglja u tranziciji, ali realnost pokazuje da skoro nijedna od tih kompanija nije u tranziciji - rekla je Katrin Gansvind, šefica za finansijska istraživanja nemačke ekološke grupe Urgevald.

Gansvind, koja je vodila ovo istraživanje, dodala je da firme u sektoru uglja "nemaju dovoljan motiv za tranziciju sve dok bankari nastavljaju da im ispisuju blanko čekove".

Studija pokazuje da su banke iz šest zemalja - Kine, SAD, Japana, Indije, Britanije i Kanade, bile odgovorne za 86 posto globalnog finansiranja uglja u pomenutom periodu.

Direktni zajmovi iznosili su 373 milijarde dolara, a japanske investicione banke Mizuho Fajnenšel i Mitsubishi UFJ Fajnenšel - obe članice neto nulte bankarske alijanse - identifikovane su kao dva najveća zajmodavca. Nijedna firma nije odmah odgovorila na zahteve za komentarom.

Još 1,2 biliona dolara je odobreno kompanijama iz sektora uglja putem davanja garancija. Svih prvih 10 osiguravajućih kuća na listi bile su kineske, a na prvom mestu je Industrijska komercijalna banka Kine (ICBC) sa 57 milijardi dolara.

Sektor uglja je, dodaje se, odgovoran za skoro polovinu globalnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Više od 40 zemalja obećalo je da će prekinuti upotrebu uglja nakon pregovora o klimi u Glazgovu, u novembru 2021, mada veliki potrošači poput Kine, Indije i Sjedinjenih Država nisu potpisali dokument.

Video: Počela proslava praznika u Dubaiju: Podignuta zastava Srbije za Dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>