• 0
 ≫ 

Problemi s gasom "jedu" vrednost robe: Evrozona uvozi više od 90% ovog energenta

 ≫ 

Rusija negira bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu, ali su tržišta ipak poljuljana

  • 0
Kriza u evrozoni Foto: Shutterstock

"Negativan udar od bilo kakvog prekida isporuke gasa u Evropu "pojeo" bi vrednost proizvedene robe i usluga u evrozoni i pogoršao uticaj visokih cena energije na privredni rast 19-članog bloka", saopštila je danas Evropska centralna banka (ECB).

U članku objavljenom u Ekonomskom biltenu, ECB je navela kako očekuje da će visoke cene energije smanjiti ekonomsku proizvodnju evrozone za oko 0,2 posto ove godine, u odnosu na uporedne bazne nivoe bruto domaćeg proizvoda (BDP), zabeležene tokom 2021, pri čemu će najveći uticaj biti u prvom kvartalu, prenosi Rojters.

Rekordne cene energije, kao reakcija na zabrinutost da bi ruski napad na Ukrajinu doveo do prekida izvoza goriva u Evropu, usporile su rast evrozone. Rusija negira bilo kakav plan za invaziju.

Više od 90 odsto gasa koji se koristi u zoni evra se uvozi, ističe ECB, što znači da bi se negativni ekonomski uticaji pogoršali ako blok izgubi deo snabdevanja gasom. "Procenjuje se da bi direktan i indirektan uticaj od hipotetičkog udara restrikcije gasa za 10 odsto na korporativni sektor smanjio bruto dodatu vrednost evrozone za oko 0,7 odsto", saopštila je banka.

Stvarni pad mogao bi da bude čak i veći, budući da scenario ne uzima u obzir efekat promena cena energije, dodaje se. Austrija i Slovačka bi pretrpele najveći udarac, dok bi od industrijskih sektora najverovatnije najjače bila pogođena proizvodnja osnovnih metala, prema analizi ECB.

Video: Početak izgradnje brze saobraćajnice: Za godinu i po od Beograda do Šapca za 45 minuta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>