• 0

Jaz između ciljane i stvarne proizvodnje nafte je 900.000 barela dnevno

Evropska nafta Brent je noćas pala za 3,3 posto, posto je Rusija objavila delimično povlačenje svojih trupa u blizini granice Ukrajine

  • 0
petroleum, nafta Foto: Pixabay

- Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa nazvana OPEK+, treba da smanji jaz između svoje stvarne i ciljane proizvodnje - poručio je danas šef Međunarodne agencije za energiju (IEA), Fatih Birol.

Podsećamo, on se i pre dva dana obratio naftašima, vezano za skok cena "crnog zlata".

- Postoji znatna razlika između ciljeva koje su zemlje OPEK+ postavile u pogledu nivoa njihove proizvodnje i onoga što danas proizvode. Za OPEK+ će biti važno da smanji ovaj jaz i, nadamo se, obezbedi veće količine na tržištu - rekao je Birol na jednoj konferenciji u Rijadu, a izveštava Rojters.

Proizvođači nafte iz OPEK+ grupe odlučili su prošle godine da od avgusta povećavaju proizvodnju za 400.000 barela dnevno (bpd) svakog meseca, kako bi se postepeno vratili na nivo pumpanja pre kolapsa naftnog tržišta u proleće 2020, kada su uveli drastično ograničenje proizvodnje zbog cena.

Ipak, u poslednjih nekoliko meseci više puta nisu uspeli da ostvare ciljani nivo jer pojedine članice naftne alijanse imaju problem sa obnavljanjem proizvodnje. IEA je u svom poslednjem mesečnom izveštaju navela da se jaz između ciljane i stvarne proizvodnje nafte povećao u januaru na 900.000 barela dnevno.

Što se tiče cene "crnog zlata", evropska nafta Brent je noćas pala za 3,3 posto, posto je Rusija objavila delimično povlačenje svojih trupa u blizini granice Ukrajine, a u 2:53 sata po srednjoevropskom vremenu, trgovana je po ceni od 93,19 dolara za barel.

Video: Otkazano na desetine letova zbog omikron soja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>