• 2

Zakerberg ima novo ime za osoblje: Zašto mu se neki podsmevaju?

Matična kompanija društvene mreže Fejsbuk uspostavlja nova pravila za buduće poslovanje

  • 2
Mark Zakerberg, Meta Mark Zakerberg / Foto: Printscreen: Facebook/Meta

Mark Zakerberg je predstavio listu principa za rad u kompaniji Meta Platforms Inc., a u kojoj svoje zaposlene naziva Metamates.

U žargonu, reč mate znači dugar. Uglavnom se koristi u razgovoru među muškarcima.

Osnivač Fejsbuka, kompanije koja je promenila ime u decembru (ali je društvena mreža zadržala naziv Fejsbuk) kako bi se time naglasio novootkriveni fokus na takozvani metaverzum, izneo je nedavno svoju viziju interne kulture, u memorandumu koji je podelio u utorak.

Ostaje i poznati moto Kreći se brzo, kojem se pridružuju Izgradi sjajne stvari, Živi u budućnosti... Zakerberg kaže radnicima da budu direktni i poštuju svoje kolege. Takođe, glavni izvršni direktor Mete ističe kako će nastaviti da "zapošljavaju širom sveta".

Zakerberg je u svom zaključku pomenuo i: Meta, Metamates, Me. Kako je na Tviteru objasnio CTO (Chief Technology Officer), Endrju Bosvort, to je referenca marinaca. "Radi se o osećaju odgovornosti koji imamo za naš zajednički uspeh i jedni prema drugima kao saigrači", napisao je Zakerberg.

Njegova objava izazvala je mešavinu entuzijazma i podsmeha na mreži. Neki korisnici društvenih mreža istakli su da slogan stavlja kompaniju na prvo, a radnika na poslednje mesto. Drugi su pozdravili komentare milijardera.

Inače, protekle nedelje bile su turbulentne za Metu, Fejsbuk i Zakerberga.

Novinar Džejson Šraja napisao je u tekstu za Blumberg kako je "hajp oko metaverzuma besmislica". Termin hajp se obično koristi kada se oko nečega podigne velika prašina, recimo, ako je u pitanju proizvod u trendu koji svi kupuju u tom momentu - nešto o čemu se priča.

"Ideja o metaverzumu je okupirala pažnju bogatih rukovodilaca i lakovernih stručnjaka u poslednje dve godine, doživevši vrhunac kada je kompanija ranije poznata kao Fejsbuk promenila ime u Meta, i kada je rekla da se potpuno okreće metaverzalnom. Nije jasno šta kompanije poput Mete zapravo misle kada kažu metaverzum. Možda je to deo privlačnosti. Ali, postoji nekoliko potencijalnih vizija koje su rukovodioci izneli u raznim nedavnim intervjuima i propovedima, i nijedna od njih nema mnogo smisla", napisao je.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    16. februar 2022 | 20:08

    Шта има да их зове - само звизне и они трче да пезе и смеју се његовим шалама и диве његовој памети...

  • 16. februar 2022 | 19:35

    Ovaj pobego iz palminog muzeja voštanih figura?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>