• 3

Novi Sad u komunalnu infrastrukturu ulaže milione, a srpsku Atinu tek očekuje realizacija još dva projekta

Govoreći o ključnim projektima posebno ističe izgradnju manjh prečistača otpadnih voda

  • 3
Novi Sad Petrovaradin Panorama Novi Sad / Foto: Shutterstock

Izgradnja i rekonstrukcija vodovodnih i kanalizacionih mreža, radovi na sanaciji sistema i njegovog unapređenja konstantni su projekti kojima se utiče na kvalitet života Novosađana, a srpsku Atinu očekuje i realizacija kapitalnih radova koji će zaštitu životne sredine podići na najviši nivo.

Članica Gradskog veća Novog Sada za ekologiju Mira Radenović ocenjuje da se u poslednjih deset godina dosta toga uradilo na poboljšanju komunalne infrastrukture širom grada, kao i da su pokrenuti projekti od vitalnog značaja za sve građane.

– Izgradnja kanalizacione mreže, izgradnja i rekonstrukcija toplovodne mreže spadaju u veoma važne projekte koji prolaze neopaženo kod stanovništva, ali zaista predstavljaju unapređenje životnog standarda, pre svega stanovnika prigradskih naselja na teritoriji Grada, kaže Radenović.

RADOVI KOJI MENJAJU SRBIJU – O ZNAČAJU GOVORI I CENA

Govoreći o ključnim projektima posebno ističe izgradnju manjh prečistača otpadnih voda.

-Ovakvi projekti su izuzetno važni za zaštitu životne sredine u naseljima, a ono što nam predstoji jesu izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom – sistem upravljanja otpadom po svim ekološkim standardima koje propisuju EU direktive, kao i izgradnja centralnog prečistaca za preradu otpadnih voda za Grad Novi Sad. Realizacijom ova dva projekta zaštitu životne sredine podići ćemo na najviši nivo. A koliko su to ozbiljni poduhvati govori nam vrednost ovih projekata koja ukupno iznosi preko 150 miliona evra, kaže Radenović.

OČUVANJE IZVORIŠTA PRIORITET

Kada je reč o vodovodnoj mreži, projekti vezani za izvorišta Grada Novog Sada imaju za cilj prvenstveno očuvanje kapaciteta postojećih vodozahvata i izvorišta, kao i definisanje neophodnog obima radova za potrebe povećanja kapaciteta izvorišta.

Za potrebe vodosnabdevanja Grada Novog Sada i okolnih naselja neophodno je u svakom momentu obezbediti oko 1.500 l/s sirovih podzemnih voda deklarisanog kvaliteta. Da bi se obezbedila ova količina podzemnih voda na teritoriji Grada u priobalju reke Dunav formirana su tri odvojena izvorišta, a od velikog značaja je i realizacija projekata koji unapređuju komunalnu infrastrukturu.

Izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari čija je ukupna vrednost projekta 120.000.000,00 dinara.Izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže na putu Šajkaškog odreda, sa nabavkom i ugradnjom materijala, ukupna vrednost projekta 125.000.000,00 dinaraPovezivanje kanalizacionog sistema naselja Kać i Budisava na NGC-1 i dalje do budućeg prečistača PPOV na lokaciji Rokov potok.Izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže i izvorišta (privremeno i konačno rešenje) u naselju Begeč (vodosnabdevanje naselja Begeč, knjiga 1, 2 i 3), sa nabavkom i ugradnjom materijala, ukupna vrednost projekta 200.000.000,00 dinara.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Begeč obuhvata 13.660 m vodovodne mreže. Projektom bi se rekonstruisala kompletna vodovodna mreža u naselju Begeč.Izvođenje radova na sanaciji bunara BHD 4 na izvorištu “Ratno ostrvo”, utiskivanjem novih drenova, sa nabavkom i ugradnjom materijala. Ukupna vrednost projekta 85.000.000,00 dinara.Utiskivanjem novih drenova na postojećim BHD bunarima “Felman” metodom (koja je daleko kvalitetnija od ranije korišćene “Renny” metode) dobija se izdašnost bunara od oko 80 do 100 l/s, koja je trenutno smanjena na 50 l/s zbog propadanja postojećih drenova i njihovog urušavanja. Ovom metodom se koristi prohromski čelik, što značajno produžava vek trajanja bunara. Realizacijom navedene aktivnosti, kao i izvođenjem sanacija na ostalim bunarima na izvorištu “Ratno ostrvo”, značajno bi se povećao kapacitet izvorišta, i sa korišćenjem već postojeće infrastrukture ovih vodozahvata, produžio bi se vek trajanja bunara i bitno olakšalo njihovo održavanje.

APLIKACIJA ,,MOJ GRAD“ STALNA VEZA SA GRAĐANIMA I ZA KOMUNALNE PROBLEME I PREDLOGE

Novi Sad je jedinstven po platformi ,,Moj grad“ koja omogućuje konstantnu komunikaciju gradske uprave i građana, kao i priliku svim Novosađanima da učestvuju u predlozima kako bi njihov grad postao još lepše mesto za život.

-Nova platforma koju je pokrenuo grad Novi Sad omogućava svim građanima Novog Sada da ukažu na probleme, ali i da daju sugestije šta bi Grad mogao da poboljša u svom radu u okviru posebnih oblasti. Svakako da ni komunalna oblast nije isključena iz ove aplikacije i uvek je dobro da građani iznesu svoje viđenje, kaže Radenović.

(Telegraf Biznis/NS uživo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sremac

    18. februar 2022 | 15:18

    Rešite sremsku stranu problema odvođenja bujičnih voda od proleća do jeseni kad se već hvalite, jer pet decenija niko o tome ne vodi računa.Pitajte kako se sa tim bore delovi grada na sremskoj strani čiji građani decenijama uplaćaju porez u gradsku kasu od koje nemaju nikakvu korist.

  • Narod

    19. februar 2022 | 15:44

    Koliko godina stoji otvoren, otpadni kanal kod ulice Jovana Bijelica ??? Tu je u neuredjen nasip, pun rupa...pesice se tesko hoda a kamoli autom.Molim vas objavite.

  • W

    18. februar 2022 | 15:59

    Kada će kanalizacija u Petrovaradinu u Sadovima i kad ce te popraviti cestu od pruge u tom delu ,kamioni su sve uništili?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>