• 9
 ≫ 

Pentagonu silno treba litijum: SAD nemaju aktivne rudnike, a neće više da zavise od Kine

 ≫ 

Retki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije

  • 9
Pentagon Foto: Wikimedia/DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Pentagon planira da ojača zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, inače najvećeg dobavljača u tom sektoru u proteklih 30 godina.

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana nakon što je predsednik SAD, Džozef Bajden, naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama, prenosi Glas Amerike (VOA).

Retki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenih aviona koje pravi Lockheed Martin i precizno navođene municije korporacije Raytheon Technologies.

Litijum je ključni sastojak baterija za električna vozila. Važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim prilikom kojeg ne emituju štetne emisije.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i Stejt department, koji su, prema izvorima, napravili novi plan snabdevanja, nisu odgovorili na upit za komentar, prenosi VOA. Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.

SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu. Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okočaju. Jedini aktivan rudnik litijuma u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene, dodaje se.

Video: Bili smo u selima koja leže na litijumu - naša budućnost je bela

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    20. februar 2022 | 10:44

    Значи да нам се не пише добро!

  • Dend

    20. februar 2022 | 11:57

    Litijum u Srbiji će se vaditi milom ili silom, živi vi meni bili pa videli" i to od strane naših " prijatelja" sa zapada pod izgovorom da to nije toliko štetno za okolinu kao što se tvrdi.Jer tako isto neki naš uvaženi profesor tvrdi da su nas NATO bombardovale "humanim" neštetnim Uranijumom.

  • Sumadinac

    20. februar 2022 | 12:21

    Zato ameri hoce rat u ukraini tamo ima litijuma u izobilju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>