• 43

Gejts: "Živimo u svetu gde neko dobija 12.000, a neko 200 dolara..."

Ističe da je jačanje zdravstvenih sistema u siromašnijim zemljama ključno za poboljšanje distribucije u sledećoj pandemiji

  • 43
Bill Gates Bil Gejts Foto: Profimedia/SVEN HOPPE/AFP

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts je, u okviru Minhenske bezbednosne konferencije, rekao kako je "drastično smanjen rizik od virusa korona, ali da dolazi nova pandemija".

Za zdravstvene lidere širom sveta, postizanje cilja Svetske zdravstvene organizacije o vakcinisanju 70 odsto populacije planete do sredine 2022. je ključno za sprečavanje budućih naleta kovida-19.

Za Gejtsa, cilj predstavlja kontrolisan, usmeren pristup u ​​borbi protiv korone, koji "zanemaruje realnost na terenu" - način razmišljanja za koji kaže da se mora promeniti pre sledeće pandemije.

- Nikada nećemo doći do 70 odsto. Ko se koga ze*a? Živimo u svetu gde imate zemlje koje troše 12.000 dolara po osobi godišnje na lekove i zemlje koje troše 200 dolara po osobi - rekao je Gejts, čija fondacija Bill & Melinda Gates Foundation godinama sprovodi uspešne kampanje vakcinacije protiv dečje paralize.

On je u intervjuu za Politico, u Minhenu, rekao da, ako igrate igru od "200 dolara po osobi", onda možete da radite samo stvari koje imaju ogroman uticaj. Milijarder je govorio, ne samo o pronalaženju efikasnijih načina za borbu protiv kovida, već i o tome kako se bolje pripremiti i odgovoriti na sledeću krizu javnog zdravlja.

- To dvoje su međusobno povezani - rekao je. "Pronađite rešenja za prvo, uključujući poboljšanu proizvodnju vakcine i terapije, kao i njihovu distribuciju, i buduća pandemija postaje lakša za rukovanje", kaže Gejts koji se i ovoga puta vraća na pitanja ekonomije.

Naime, deo te "slagalice spremnosti" uključuje optimizaciju distribucije vakcine. COVAX, svetska fabrika vakcina, konačno ima dovoljno doza za raspodelu i distribuciju zemljama. Međutim, i dalje se bori da brzo dostavi hitne doze, posebno u zemljama sa niskim i srednjim prihodima i sa slabijim zdravstvenim sistemima.

Gejts je rekao da bi proces trebalo da se zasniva na preferencijama svake zemlje. "Moguće je da nacije, uključujući njih 30 koje još uvek beleže stopu imunizacije od 10 odsto, žele da ciljaju samo ranjivu populaciju", rekao je i dodao da je to pitanje "na samim zemljama".

Kovid covid sertifikat doktor korona virus Foto: Shutterstock

Ističe da je jačanje zdravstvenih sistema u siromašnijim zemljama ključno za poboljšanje distribucije u sledećoj pandemiji. "Dobro strukturisani zdravstveni sistemi imaju više obučenih radnika i više resursa za ciljanje neodlučnosti u vezi sa vakcinom".

Ta neodlučnost se, zapravo, definiše kao oklevanje u vezi sa vakcinacijom, odnosno kašnjenje u prihvatanju vakcina, uprkos dostupnosti usluga vakcinacije.

Inače, u maju treba da izađe Gejstova knjiga o tome kako se spremiti za pandemiju. Tokom protekle dve godine, globalna zdravstvena zajednica se borila da održi korak sa virusom. Ali sada kada slučajevi omikrona opadaju u desetinama zemalja, a stotine miliona doza vakcine dolaze onlajn svakog meseca, svet bi mogao da razmišlja šire o spremnosti i budućem odgovoru, piše Politico.

- Godine 2015. mnogo ljudi je pričalo o tome šta je potrebno da se zaustavi pandemija. Formula se nije promenila - rekao je Gejts i dodao: "Moramo finansirati globalni nadzor da bismo rano uočili sledeći patogen. Moramo da finansiramo Istraživanje i razvoj za bolju dijagnostiku i terapiju. S obzirom na smrt, ekonomsku štetu i razne druge negativne stvari koje su proizašle iz ove pandemije, trošak za finansiranje novih alata je... skoro ništa", kaže Amerikanac.

Video: Slavica proizvodi i prodaje surutku: Kažu da pomaže i u lečenju korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SSSS 1389

    20. februar 2022 | 15:30

    Vec se planira sledeca pandemija...

  • Rajko

    20. februar 2022 | 15:39

    Ja verujem da je ovaj glavni krivac za ovu koronu .On vec najavljuje nove pandemije .Jadnik nezna vise sta ce od ludosti i para .Bolesnik !

  • GoGi

    20. februar 2022 | 16:38

    Vladimir Putin je lek za sve vas 👍

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>