• 14

Ovo je papir koji treba da predate ako želite 20.000 evra od države za stan

Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta

 • 14

Vladina uredba o pomoći mladima za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta, trebalo bi da motiviše mlade za stvaranje porodice, ali i da reše svoje stambeno pitanje. S druge strane očekuje se da će potez podstaći stanogradnju i povećati broj stambenih kredita.

Pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini, može ostvariti podnosilac zahteva, i to:

- za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave (JLS) koja su utvrđena kao devastirana područja u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinice lokalne samouprave za 2014. godinu u visini 50 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

- za izgradnju kuće u ostalim JLS – u visini 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta;

- za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti;

- za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita - u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti. Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti je 20.000 evra, a sredstva će se obezbediti iz budžeta.

U slučaju smrti majke pravo može ostvariti otac deteta.

U međuvremenu donosimo i detalje, koji su uslovi još potrebni.

Šta mora da ima plac ili stan?

Naime, kako piše u dokumentu u koji smo imali uvid, za izgradnju kuće koja je predmet ovog prava neophodno je, da je zemljište na kojoj je planirana izgradnja nepokretnosti vlasništvo podnosioca zahteva upisano u katastar nepokretnosti bez tereta, i da je za predmetnu nepokretnost izdata građevinska dozvola u skladu sa propisima kojima se uređuje planiranje i izgradnja.

Кuća ili stan koji su predmet učešća u kupovini, odnosno kupovine moraju biti vlasništvo prodavca/prodavaca i upisani u katastar nepokretnosti bez tereta.

Кorisnik prava na novčana sredstava za učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana ne može biti sa prodavcem nepokretnosti u krvnom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, a u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom, kao ni u tazbinskom srodstvu zaključno sa prvim stepenom prave linije ili adoptivnom srodstvu.

Kuća, stan, nekretnina, kupovina, rentiranje, iznajmljivanje, dizanje kredita

Foto: Shutterstock

Kako se podnosi zahtev?

Zahtev za ostvarivanje prava podnosi se preko nadležnog organa jedinice lokalne samouprave, u roku od godinu dana od dana rođenja deteta.

Podaci koji su potrebni za rešavanje zahteva, a nalaze se u dostupnim službenim evidencijama državnih organa, organa jedinica lokalne samouprave i imalaca javnih ovlašćenja, organi jedinica lokalne samouprave pribavljaju po službenoj dužnosti u skladu sa zakonom koji uređuje opšti upravni postupak.

Zahtev za ostvarivanje prava sa potrebnom dokumentacijom nadležni organ jedinice lokalne samouprave dostavlja Кomisiji za dodelu novčanih sredstava za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana po osnovu rođenja deteta.

A kako tačno izgleda papir, pogledajte u našem videu na početku teksta. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telergaf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ogi

  21. februar 2022 | 14:16

  Lepo od drzave sto misli na mlade ,a ljudi koji su otisli bez stana u penziju i ceo radni vek uplacivali u stambeni fond su zaboravljeni ,zive ko podstanari u bedi i siromastvu.Sramota bili su dobri dok su radili i punili fondove a drugi se useljavali u njihove stanove.

  55
  7

  Podelite komentar

 • Mlad

  21. februar 2022 | 15:43

  Ogi, mislim da su penzosi i starija lica dovoljno dobili od države.. Mladi odlaze, a stariji ostaju? Zapitaj se sto je to tako

  12
  15

  Podelite komentar

 • Vuk

  21. februar 2022 | 19:10

  Hahahahaha, koja ciganija?!?!?!

  10
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>