• 21
 ≫ 

Šolc objavio: Nemačka momentalno obustavlja Severni tok 2

 ≫ 

Potez dolazi nakon što je Rusija objavila da će priznati dve otcepljene republike Donbasa

  • 21
Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Nemačka će odmah obustaviti sertifikaciju gasovoda Severni tok 2 koji podržava Rusija, najavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon što je Moskva priznala dva otcepljena regiona Donbasa, Donjeck i Lugansk.

U saopštenju koje je upravo objavljeno, Šolc je rekao da se ne može dati zeleno svetlo za gasovod u svetlu trenutnog zastoja između Rusije i Ukrajine

Šolc je objasnio da je tražio od Federalnog ministarstva ekonomije da preduzme neophodne administrativne korake kako gasovod za sada ne bi mogao da bude sertifikovan, rekao je on.

"A bez ovog sertifikata, Severni tok 2 ne može da počne da radi", rekao je on.

Nemački kancelar istakao je da će EU danas odgovoriti na odluku Rusije sankcijama, te da je naložio povlačenje dokumenata čime se sprečava dodela tog  sertifikata.

Šolc je, na konferenciji za štampu, kazao da će EU dogovoriti paketom sankcija koje će usvojiti danas.

"Situacija danas je potpuno drugačija nego pre par dana i zato moramo da je iznova analiziramo. Zamolio sam Ministarstvo privrede da povuče iz procedure dokumenta i time onemogući sertifikat za gasovod Severni tok 2”, rekao je on.

Šolc je kazao da je Evropa suočena sa teškim danima i da 80 godina posle Drugog svetskog rata u Evropi preti novi rat. "Naša je odgovornost da to sprečimo. Apelujem na Rusiju da nam pomogne u tome“, objasnio je on.

Severni tok 2, Nord Stream 2 Foto: Tanjug/AP

Istakao je da je važno da EU bude jedinstvena, i deluje usaglašeno sa SAD, te da su sankcije nešto što su zajedno pripremili.

„Radi se o odlučnim merama koje preduzimamo u vezi sa akcijom koja je sada preduzeta, a to je priznavanje Donjecka i Luganska Imamo dalje sankcije spremne za dalje akcije", najavio je on ne želeći da zalazi u detalje.

Nemci su i ranije upozoravali da "ukoliko bude ruske invazije, neće biti ruskog gasovoda".  Nemačka je bila odložila sertifikaciju Severnog toka 2 najmanje do druge polovine 2022. godine, ali nije bila otkazala taj postupak.

Video: Predsednik Rusije potpisao ukaz o priznanju LNR i DNR

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>