• 0
 ≫ 

Najviše arapskih investicija ide u Dalmaciju

 ≫ 

Hrvatska beleži rast na tržištu komercijalnih nekretnina

  • 0
Gradilište, građevina, radnici Foto: Pixabay.com

Broj investicionih transakcija na hrvatskom tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. godini porastao je za 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na oko 700 miliona evra, od čega se najveći deo odnosio na maloprodajno – trgovačke lance i hotele, navodi se u godišnjoj analizi Kancelarije hrvatske konsultantske firme Koliers Internacional.

Od ukupnog sadržaja transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina, 40 odsto odnosilo se na maloprodaju, a tek nešto manje, ili 39 odsto, na hotele, dok se 12 odsto odnosilo na logistiku i skladištenje nekretnina, a 8 odsto na kancelarije, prenosi Indexhr.

Poređenje sa 2020. pokazuje da je u strukturi ukupnog obima transakcija u 2021. bilo nešto manje učešće u maloprodaji (2020. ovo učešće je bilo 45 odsto), znatno manje u kancelarijskom segmentu (2020. učešće od 23 odsto), i znatno veći u hotelima (2020. udeo je bio 22 odsto) i nešto veći u logistici (taj udeo u 2020. iznosio je 10 odsto).

U Dalmaciji najviše transakcija, a među investitorima najviše iz UAE i Hrvatske

Geografski najjača transakcijska aktivnost na tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. godini bila je u Dalmaciji sa oko 40 odsto ukupnog obima, zatim u Zagrebu sa 25 odsto udela, a ostalo se odnosi na ostale delove zemlje.

Što se tiče kapitala i investitora, najveći udeo ukupnih transakcija na tržištu nekretnina u 2021. godini, ili 75 odsto, imao je strani kapital, pri čemu je Koliers istakao da je najveća transakcija bila akvizicija Sunce Hotels (sa Bluesun Hotels & Resorts) privatni investitori sa sedištem u UAE i razvojna kompanija Eagle Hills.

Tako su prema zemljama investitora na prvom mestu 2021. godine bili oni iz UAE (Ujedinjenih Arapskih Emirata) sa udelom u transakcijama na tržištu nekretnina od 29 odsto, a na drugom mestu su investitori iz Hrvatske sa udelom od 25 odsto.

Na trećem mestu su investitori iz Poljske sa udelom u ukupnim transakcijama od 17 posto, a uz njih su, prema Colliersu, prilično aktivni na tržištu komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj 2021. godine bili investitori iz nekih zemalja srednje i istočne Evrope, posebno u maloprodaji. Tako po udelu Poljske u transakcijama slede investitori iz Češke sa učešćem od 10 odsto i Austrije sa učešćem od 7 odsto.

Rekord zabeležen 2016.godine

Među domaćim investitorima ističu da su institucionalni investitori (penzioni fondovi i osiguravajuća društva) nastavili da povećavaju izdvajanja za komercijalne nekretnine i da su 2021. godine činili skoro 20 odsto ukupnih tržišnih transakcija, fokusirajući se na nekoliko kancelarijskih, hotelskih i logističkih investicija.

"Ulazak domaćih institucionalnih investitora na tržište komercijalnih nekretnina je znak da tržište postaje zrelije i ohrabrujući je signal za druge investitore", rekao je Koliers i dodao da na transakcije i prinose na tržištu nekretnina utiču inflaciju ili negativne kamatne stope, kao i rast troškova izgradnje, što će, prema njihovim rečima, odložiti razvoj novih ponuda i proizvoda.

Komentarišući podatke, Koliers napominje i da su 2021. godine kancelarijska i logistička imovina i dalje bila u fokusu investitora, ali da se većina transakcija odnosila na maloprodaju i hotele, na šta je uticao i izvestan oporavak turizma.

Podaci ove konsultantske kuće od 2015. do 2021. pokazuju da je u tom periodu najveći obim ukupnih transakcija sa komercijalnim nekretninama od skoro 900 miliona evra bio u Hrvatskoj 2016. godine, a potom u 2018. godini oko 800 miliona evra.

U 2015. godini taj obim je bio oko 400 miliona evra, 2017. oko 300 miliona evra, 2019. skoro 600 miliona evra, a 2020. oko 500 miliona evra, a 2021. će porasti na oko 700 miliona evra.

Video: Gradili u Nišu, pa našli antički zid iz 5. veka: Reagovala inspekcija, a evo šta kaže šef gradilišta

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>