• 3

Ziđin odustao od istraživanja rude na Kosmaju, ministarstvo ukinulo rešenje

Ukinuto i rešenje o istraživanju ruda

  • 3
Zijin Bor Copper, Zidjin Foto: Shutterstock

Kompanija "Serbia Zijin Mining d.o.o. Bor" donela je odluku o odustajanju od daljih geoloških istraživanja polimetalične mineralizacije na području Babe-Ljuta Strana na Kosmaju.

Reč je o istražnom polju koje se nalazi na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, saopštio je Ziđin.

Odluka je doneta, kako je navedeno, na osnovu analiza koje je kompanija "Serbia Zijin Mining" intenzivno sprovodila o isplativosti nastavka istraživanja i zaštiti životne sredine.

Takođe, odluka je doneta i na osnovu nemogućnosti da budu ispunjeni svi uslovi za nastavak dobijanja potrebnih dozvola za istraživanje i nastavak ostalih proceduralnih aktivnosti kada je reč o istraživanju na ovom prostoru, navedeno je u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zoran Mihajlović je ranije danas negirala spekulacije u javnosti da će kineska komapnija Ziđin navodno nakon kupovne kompanije Rakita i drugih rudarskih kompanija, koje su imale određene dozvole, početi da istražuje rude po čitavoj Srbiji.

Mihajlovićeva je rekla je da nikakvog rudnika na Kosmaju ili Avali ne može biti i da je neistina da će bilo šta biti urađeno na štetu građana.

"Pre svega, geološka istraživanja o kojima je reč odobrena su rešenjima iz 2012, a Ziđin je postao vlasnik istražnih prava kupujući drugu kompaniju. Nikakvog rudnika na Kosmaju, Avali ne može biti i ne postoji investitor koji može da dobije urbanističke uslove na ovom prostoru", rekla je Mihajloviceva novinarima na konferenciji "Privreda Srbije na tržištu električne energije".

Ukinuto rešenje o istraživanju ruda na Кosmaju

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je danas, na zahtev kompanije „Serbia Ziđin majning“, rešenje kojim prestaju da važe ranije data istražna prava ove kompanije na području Babe - Ljuta strana na Кosmaju, na teritoriji opština Barajevo, Sopot i Voždovac, za geološka istraživanja više mineralnih sirovina (olovo, cink, bakar, srebro, zlato).

Donošenje rešenje kojim je Ministarstvo ukinulo ranije data istražna prava znači da na Кosmaju neće biti ni geoloških istraživanja, niti mogućnosti za

eksploataciju rude i otvaranje rudnika.

Istražna prava na ovom području prvobitno su dodeljena 2012. godine privrednom društvu „Balkan eksplorejšen end majning“  iz Beograda i potvrđena su po novom zakonu 2015, a zatim produžavana 2017. i 2020. godine. U međuvremenu, zbog promene vlasničke strukture kod prvobitnog nosioca prava, istražna prava na ovom području preuzela je kompanija „Serbia Ziđin majning.

Video: Da li će biti rudnika na Avali i Kosmaju? Mihajlović otkriva u kom pravcu ide srpska energetika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snežana

    22. februar 2022 | 16:13

    Narode, sansa za bolje je blizu. Pamet u glavu

  • MilanChe

    22. februar 2022 | 18:27

    За вашу информацију у средњем веку су на Космају постојали рудници сребра. Код железничке станице у Раљи постоји стари рудник сребра из тих времена. У првом светском рату су Аустроугари са тог места возили "јаловину" у своју земљу и тамо од олова из ње производили пушчану муницију. Проблем са овом локацијом је у томе што је на Космају крај жице. Највеће залихе се налазе испод Бањице, Раковице и осталих јужних делова Београда, што значи да би ископавање било исплативо - треба срушити скоро пола Београда.

  • David

    22. februar 2022 | 18:24

    Lepo ste napisali( malo sale i na racun stampe) ministarka ZORAN 😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>